Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі хочуть продати демонтований пам’ятник Леніну


Демонтаж пам’ятника Леніну у Запоріжжі, 17 березня 2016 року (©Shutterstock)
Демонтаж пам’ятника Леніну у Запоріжжі, 17 березня 2016 року (©Shutterstock)

Запоріжжя – Продати демонтований пам’ятник Леніну – з такою пропозицією виступила у Запорізькій міськраді міжфракційна група «За розбудову Запоріжжя». Монумент зняли з центральної площі міста 17 березня цього року. Тоді це був найбільший пам’ятник «вождю пролетаріату» в обласному центрі на підконтрольній Україні території. Його висота з постаментом складала 20 метрів, а вага – 40 тонн. Зараз демонтований Ілліч зберігається на території міського водоканалу. Втім, незабаром він може перетворитися на металобрухт.

У Запоріжжі хочуть продати демонтований пам’ятник Леніну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З центральної площі міста – на задвірки господарського двору міськводоканалу, а тепер – на металобрухт. Депутат Запорізької міськради від фракції «Самопоміч» Віктор Пріт пропонує продати демонтований пам’ятник Леніну. Оцінює це як ще один крок у декомунізації міста. Отриманні кошти депутат пропонує спрямувати на потреби запорізької громади: допомогу онкохворим, надбавки вчителям і лікарям.

Здати цей метал і запустити на потрібні цілі
Віктор Пріт

«Якби пам’ятник був би з якогось нецінного матеріалу, металу, то він би десь згнив би. Оскільки саме цей монумент був зроблений з бронзи і за оцінками 2014 року його продажна вартість була близько 7 мільйонів гривень. На сьогоднішній момент внаслідок інфляції, я думаю, він, тобто ця груда металу, коштує мільйонів десять. Тому раціональна, господарська пропозиція: не чекати поки цей метал окислиться, просто здати цей метал і запустити на потрібні цілі й на ці кошти зробити добрі справи», – закликає Віктор Пріт.

Чи варто продавати?

Раніше представники мерії озвучували ідею створення у Запоріжжі музею тоталітарної доби. Втім, ані презентації проекту, ані його громадського обговорення так і не відбулося. Віктор Пріт ідею створення такого музею у місті не підтримує.

«Про що пам’ять? Про смерті, про геноцид? Про те, що голодомори влаштовували завдяки цій політиці. Люди кров’ю платили за цю пам’ять і ці ідеї. Я вважаю, що це вандалізм робити музеї ленінів, сталінів і тих осіб, що людей не вважали за людей», – каже депутат.

Можна на прикладі цих пам’ятників розказувати людям про тоталітарні режими
Михайло Мордовськой

Запорізькі історики не мають власних проектів створення парку чи музею тоталітарної доби у місті, зізнається директор обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой. Втім, не радить поспішати з продажем пам’ятника Леніну. І для того є, на його погляд, дидактичні причини.

«Ці пам’ятники можна використовувати по-іншому. Зараз ми візьмемо – продамо, отримаємо гроші і на щось їх витратимо. А можна на прикладі цих пам’ятників розказувати людям про тоталітарні режими, розповідати не про досягнення, яких було не так багато, а про те, який кривавий слід в історії України вони залишили», – пояснює історик.

Монумент Леніну – на пам’ятник бійцям АТО?

Наразі ідею продажу демонтованого пам’ятника підтримали дві фракції Запорізької міськради – «Самопоміч» та БПП. Разом вони розробили спільний проект рішення, каже Віктор Пріт.

«Ми стали співавторами проекту, і в проекті написано, щоб ці кошти цілеспрямовано на пам’ятник воїнам, загиблим в АТО. Гарна ідея реконструювати цю енергію в іншу, перевести в еволюційне русло. Люди повинні знати своїх героїв, а не тих вбивців, що ініціюють ці війни», – пояснює депутат.

Розглядатися питання щодо продажу бронзового Леніну буде на наступній сесії Запорізької міської ради – 27 грудня цього року.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG