Доступність посилання

ТОП новини

Ожеледиця рушила на Схід, але за тиждень повернеться на більшу частину території України – синоптики


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Києві та 16 областях України 8 грудня – ожеледиця на дорогах. Через крижаний полон в київських аеропортах протягом дня був призупинений рух літаків – як на зліт, так і на посадку. В столиці та регіонах почастішали випадки дорожньо-транспортних пригод. В частині областей «Укравтодор» обмежив рух автомобільного транспорту. За повідомленням Укргідрометцентру, негода із льодяним дощем пересувається на схід України.

Заледенілі злітні смуги та крижана корка на літаках внесли суттєві корективи в роботу аеропортів Києва. Через крижаний дощ аеропорти «Бориспіль» та «Жуляни» внесли зміни в розклад руху.

Про різке обледеніння повідомляли і користувачі соцмереж. Суцільною кригою вкривались не лише дороги та сходи, а й транспорт. Кияни радили своїм друзям в мережі за можливості не виходити на вулицю.

Небезпечні дороги

«На дорогах України 8 грудня працює 1203 одиниці техніки та 2715 дорожників», – повідомляє «Укравтодор».

Для великовагового транспорту був обмежений рух на дорогах державного значення в Житомирській області, Київський та Черкаської областей.

У спільноті «ДТП.Київ» в коментарі Радіо Свобода повідомили, що у столиці були зафіксовані автомобільні аварії через ожеледицю.

«Були ДТП. Одне із найсерйозніших на Харківському шосе, 56. Там зіткнулися два автомобілі, один з них вантажний, який фактично злетів з бетонного бордюру. Там обійшлося без потерпілих», – повідомляє Влад Антонов, редактор порталу.

Влад Антонов радить водіям, в яких немає достатньо досвіду, не виїжджати на дорогу в ожеледицю. А у разі виїзду, тримати мінімальну швидкість, навіть 15-20 кілометрів на годину, без необхідності не змінювати рядність та обмежити маневри до мінімуму.

В міжнародному аеропорту «Бориспіль» після 15:00 відновили роботу і почали приймати та випускати літаки. Не чекали, поки крига розтане від плюсової температури, яка настала в столиці у другій половині дня.

«На жаль, поверхня землі все ще змерзла, потепління не дає тих результатів, яких би хотілося. Ми використовували спеціальні хімічні засоби і всю техніку, яку маємо в наявності, для того, щоб забезпечити розчистку перонів, необхідний коефіцієнт зчеплення злітної смуги», – розповів в коментарі Радіо Свобода виконувач обов’язків генерального директора аеропорту «Бориспіль» Євген Дихне.

Західне тепле повітря розтопить лід, але ненадовго – Укргідрометцентр

Обледеніння рушить на схід країни і протримається протягом доби, повідомляє в коментарі Радіо Свобода Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру.

Натомість з Заходу прийде потепління і охопить всю країну протягом 9 грудня. Температура становитиме від 1 до 7 градусів тепла, а на півдні навіть до 10.

«Така погода утримуватиметься протягом вихідних днів, а починаючи з понеділка відбудеться знову різке зниження температури. В понеділок це буде відчутно лише на північному сході країни, але протягом дня прохолодніше повітря охопить більшу частину територій. Температура знизиться до 0-5 градусів морозу, на північному сході навіть до 9. 13-15 грудня утримуватиметься дуже холодна погода, така як була попередні дні: вночі до 10-15 градусів морозу, на Лівобережжі 16-18, а денна температура становитиме від 5-10 градусів морозу», – повідомляє Людмила Савченко.

Таким чином, там де зараз багато снігу, а це переважно схід країни, можна очікувати знову ожеледицю кажуть в Укргідрометцентрі, адже за період тепла він буде інтенсивно танути, а потім різко обледеніє.

Протягом ночі в Черкаській, Чернігівській, східних районах Кіровоградської, а також у Дніпропетровській, Полтавській, Сумській, Харківській, Донецькій та Луганській областях протягом ночі очікуються опади у вигляді мокрого снігу з переходом у дощ, повідомили в Укргідрометцентрі Радіо Свобода.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG