Доступність посилання

ТОП новини

Голова Запорізької ОДА Бриль не подав е-декларацію – «Схеми»


Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації
Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації

Голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль єдиний з голів облдержадміністрацій не подав електронну декларацію, хоча майже все життя працював на держслужбі. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Згідно з інформаційною довідкою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Костянтин Бриль є власником понад 40 соток землі та двох будинків на 625 та 282 квадратних метрів в елітному поселенні Пуща-Водиця у Києві.

Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом
Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом

Три з чотирьох гектарів йому подарував батько – Іван Бриль, який також майже все життя пропрацював на держслужбі.

Костянтин Бриль має п’ятеро дітей: двох синів та трьох доньок. На своїх сторінках у мережі Facebook сини вказали, що живуть і навчаються в Німеччині. Про заможне життя дітей Костянтина Бриля також свідчить сторінка в Instagram його доньки: відпочинок на яхті на Лазуровому узбережжі Франції, Маямі, Мальдіви, Лондон.


Дружина Костянтина Бриля Майя є власницею квартири площею 222 квадратні метри та гаража в центрі Києва, однокімнатної квартири під Києвом, а також мисливського будинку в урочищі «Діброва» у Київській області.

Електронну декларацію голова Запорізької облдержадміністрації не подав. Більше того, він заявив, що не оприлюднювати декларацію йому наказала Служба безпеки України.

«Не маю права порушити наказ. Я є чинним офіцером Служби безпеки України. Для всіх офіцерів без винятку: для Бриля, для Іванова, для Петрова є особливий порядок подачі до НАЗК наших декларацій. Я її подав. І розкрити цю декларацію, яка містить набагато більше інформації, ніж звичайна декларація, яку я подавав і вона була загальнодоступною, я не маю права порушувати наказ. Якщо буде воля керівництва Служби безпеки або держави, то я це зроблю. А діяти на догоду псевдогромадськості не збираюсь», – відповів Костянтин Бриль на запитання журналістів програми «Схеми».

Утім, представники міжнародної антикорупційної організації Transparency International Україна вважають, що публічні діячі рівня очільника області не можуть перебувати на оперативній службі і відповідно їхні декларації мають бути в реєстрі електронного декларування.

В СБУ поки не відповіли на запитання, чи справді голові Запорізької ОДА було надано індульгенцію – можливість не подавати декларацію. «Схеми» надіслали відповідний інформаційний запит до СБУ, але відповіді поки не отримали.

XS
SM
MD
LG