Доступність посилання

ТОП новини

У Вітебську судять білоруса, що воював в Україні у складі «Азова»


Станіслав Гончаров (архівне фото)
Станіслав Гончаров (архівне фото)

У білоруському Вітебську 12 грудня починається суд над Станіславом Гончаровим, який брав участь в конфлікті на сході України і воював у складі батальйоні «Азов» проти підтримуваних Росією бойовиків.

Разом із ним на лаві підсудних ще п’ятеро чоловіків віком від 18 до 22 років, імена яких не розкривають. Усіх їх обвинувачують у розпалюванні національної і расової ворожнечі, крадіжці, залученні неповнолітніх до злочинів, поширення порнографії через інтернет і хуліганстві.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, суд відбувається в закритому режимі.

За даними слідства, 20-річний Гончаров публікував відео в інтернеті, яке є пропагандою неонацизму. Як заявили в МВС Білорусі, зокрема він разом з футбольними фанатами під загрозою насильства змусив двох 13-річних підлітків відректися від антифашистського руху і продемонструвати нацистське вітання. Весь процес був знятий на відеокамеру і викладений в інтернет, додали в міністерстві.

Станіслава Гончарова затримали у Вітебську в квітні, через кілька днів після його повернення з України, де він перебував останні півтора року. У мережі є відеозапис, показаний тоді ж по білоруському телебаченню – на ньому зафіксовані перші слідчі дії щодо Гончарова. Слідчі наказують хлопцеві зняти одяг, і камера знімає крупним планом татуювання: свастику, «88» (кодоване вітання «Хайль Гітлер»), герб дивізії «Ваффен-СС».

XS
SM
MD
LG