Доступність посилання

ТОП новини

Польщу накрила хвиля трудових мігрантів з України


Ірина Сандуляк

Застати вдома українців, які працюють за кордоном, досить важко – вони приїжджають переважно на великі релігійні або сімейні свята.

«Я поїхала давно, в 1999 році. Тоді моя місячна зарплата тут була такою ж, як ціна однієї піци в Польщі», – згадує українка Марія Зань.

Марія Зань
Марія Зань

У рідному містечку на Львівщині Марія працювала директором бібліотеки. У 90-х до Польщі виїжджали переважно жінки: працювати швачками або хатніми робітницями. Все змінилося, коли країна стала членом Євросоюзу. Сотні тисяч поляків виїхали за високими заробітками до Британії та Німеччини .Вільні робочі місця зайняли українці. Тільки минулого року польська влада видала громадянам України приблизно 800 тисяч дозволів на роботу. Цього – вже понад мільйон.

Тепер можна зустріти людей з Криму, Херсона, Харкова, Одеси
Марія Зань

«Тепер можна зустріти людей з Криму, Херсона, Харкова, Одеси. І тепер я частіше чую російську мову, ніж українську. Ще три-чотири роки тому такого не було», – говорить Марія Зань.

Середня зарплата українського працівника в Польщі – 700 американських доларів на місяць. У три-чотири рази більше, ніж в Україні. Різниця в зарплатах лікарів, інженерів, IT-фахівців ще більша. При цьому оформитися нескладно.

Польща зацікавлена в українцях. Експерти пояснюють цей інтерес демографічною ситуацією в Польщі, міграцією поляків у країни ЄС.

За прогнозами, через 25 років дефіцит працівників у країні складе п'ять мільйонів робочих місць. Ось і звучать все голосніше заклики забезпечити українським працівникам рівні з поляками зарплати і соціальні гарантії, наприклад, можливість перевезти в Польщу свої сім'ї.

«Тому що тільки присутність сім'ї, яка має медичну опіку і школи для дітей, призведе до того, що українські працівники оселяться в Польщі назавжди і не будуть емігрувати далі на Захід», – вважає експерт Конфедерації Leviatan Джеремі Мордасевич.

Поки польські рекрутингові фірми розвивають свій бізнес в Україні, медіа в Польщі пояснюють, який корисний країні трудовий наплив українців. Державне телебачення показало в недільний прайм профінансований владою серіал «Дівчата зі Львова» – про чотирьох абсолютно різних жінок, які через важкі життєві обставини змушені залишити дитину чи улюблену роботу і виїхати до Польщі на заробітки.

Якщо потрібні висококласні фрезерувальники, зварювальники та ще багато інших професій, ми не можемо знайти людей, тому що вони всі вже за кордоном
Зеновій Бермес

Українська влада просто відвертається від проблеми, вважає голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес. Уже зараз місцеві підприємства не можуть знайти працівників: «Якщо говорити про некваліфікованих працівників – ми ще їх можемо десь назбирати. А якщо потрібні висококласні фрезерувальники, зварювальники та ще багато інших професій, ми не можемо знайти людей, тому що вони всі вже за кордоном».

За оцінками експерта, вже через два роки проблема дефіциту кадрів в Україні стане питанням національної безпеки – тут просто не буде кому працювати і платити податки.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG