Доступність посилання

ТОП новини

Бриль очолює ОДА в інтересах контррозвідки, тому не оприлюднив декларацію – СБУ


Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації
Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації

Декларація голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля відсутня на сайті НАЗК, оскільки він проходить військову службу у Службі безпеки України, заявили в СБУ у відповідь на запит програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і каналу «UA:Перший».

Як заявили в СБУ, електронні декларації співробітників спецслужби не оприлюднюються на сайті Нацагентства з питань запобігання корупції, тому що становлять державну таємницю.

Крім того, в СБУ повідомили, що голова Запорізької ОДА Бриль направлений на роботу в Запоріжжя в тому числі в інтересах контррозвідки.

«Згадана Вами особа (Бриль К. І.) проходить військову службу у Службі безпеки України та … направлена до Запорізької обласної державної адміністрації для роботи на штатних посадах на час виконання конкретних завдань в інтересах контррозвідки, боротьби з корупцією та організованою злочинною діяльністю», – йдеться у відповіді на запит.

Також у прес-службі СБУ повідомили, що електронні декларації співробітників СБУ містять державну таємницю, тому зберігаються «з додержанням режимних вимог і забезпеченням умов для захисту відповідної інформації з метою запобігання її витоку технічними каналами».

«Вказане обумовлено тим, що інформація про особовий склад СБУ, яка повинна включатися до Єдиного державного реєстру декларацій осіб (...), становить державну таємницю», – додали в СБУ.

Також у відповіді йдеться про те, що НАЗК підтримало механізм, відповідно до якого декларації працівників спецслужб розміщуються «на захищених інформаційних системах СБУ».

У СБУ запевнили, що голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль подав декларацію вчасно.

Раніше журналісти програми «Схеми» розповідали, що голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль єдиний з голів облдержадміністрацій не подав електронну декларацію.

Згідно з інформаційною довідкою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, він є власником понад 40 соток землі та двох будинків на 625 і 282 квадратних метри в елітному поселенні Пуща-Водиця у Києві.

Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом
Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом

Дружина Костянтина Бриля Майя є власницею квартири площею 222 квадратні метри і гаража в центрі Києва, однокімнатної квартири під Києвом, а також мисливського будинку в урочищі «Діброва» у Київській області.

Голова Запорізької ОДА заявив, що не оприлюднювати декларацію йому наказала Служба безпеки України. «Не маю права порушити наказ. Я є чинним офіцером Служби безпеки України. Для всіх офіцерів без винятку: для Бриля, для Іванова, для Петрова є особливий порядок подачі до НАЗК наших декларацій. Я її подав. І розкрити цю декларацію, яка містить набагато більше інформації, ніж звичайна декларація, яку я подавав і вона була загальнодоступною, я не маю права порушувати наказ», – відповів Костянтин Бриль на запитання журналістів програми «Схеми».

XS
SM
MD
LG