Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: уряд повідомив, що «Приватбанк» стає державним


Сподіваємось, Ви вже розгорнули подарунки від Святого Миколая і ласуючи мандаринками чи чимось іншим відкрили нашого листа. А у ньому, традиційно, важливі події вихідних 17-18 грудня.

Кабінет міністрів повідомив, що найбільший в Україні банк ПАТ «Приватбанк» переходить у стовідсоткову власність держави. «Ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки», – зазначили в уряді, додавши, що то приватні акціонери «Приватбанку» звернулися до уряду з пропозицією, аби держава стала повним власником банку. Кабмін наголошує, що держава в особі Міністерства фінансів «гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів». Коментарів від керівництва ПАТ «Приватбанк» з цього приводу наразі немає. Повідомляється, що перехідний період у банку починається з 19 грудня.

«Забудькуватий Ситник»? Генпрокурор Юрій Луценко заблокував доступ керівництва Національного антикорупційного бюро України до єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода директор НАБУ Артем Ситник. У відповідь речниця генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган заявила, що доступ до ЄРДР Ситнику заблокували через його «забудькуватість». «Забудькуватість по молодості буває, але ж не на посаді голови НАБУ», – зіронізувала речниця Луценка у Facebook, зазначивши, що Ситник не підписав відповідні папери, через що йому не поновили електронний ключ.

Національне антикорупційне бюро дало народному депутату Олександру Онищенку 10 днів, щоб він надав інформацію щодо його гучних звинувачень у корупції на вищих щаблях влади, або відповідну справу закриють. Співробітники американського ФБР контакти з Онищенком вже припинили.

У неділю відбулося голосування на місцевих виборах у 144 об’єднаних територіальних громадах. Цього разу українці обирали 76 сільських голів, 46 селищних голів, 21 міського голову, одного старосту, а також відповідні місцеві ради. Спостерігачі повідомляли про дрібні порушення.

Український боксер Олександр Усик технічним нокаутом у дев’ятому раунді здобув перемогу в боксерському поєдинку з південноафриканцем Табісо Мчуну. Таким чином, 29-річний українець захистив титул чемпіона світу за версією WBO.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Мітинги у Польщі. Усі вихідні польська опозиція протестувала проти запланованих змін до правил роботи журналістів у Сеймі (нижня і провідна палата парламенту Польщі). Виходили і на акцію біля будівлі Конституційного суду на підтримку його голови Анджея Жеплінського, строк повноважень якого на цій посаді закінчується і який раніше виступав з критикою реформи суду. Президент Анджей Дуда намагається владнати конфлікт.

Представники сирійських повстанців у суботу повідомили про досягнення нової угоди з відновлення призупиненого процесу евакуації повстанців та цивільних осіб зі східного Алеппо. В цей час ситуацію прокоментував президент США Барак Обама. «Кров на руках» Асада, Росії та Ірану, сказав він і додав, що домагатиметься притягнення винних в гуманітарній катастрофі до відповідальності.

Санкції Заходу б’ють по Росії з несподіваного боку. Так, російській IT-компанії довелося написати код для офіційної робочої операційної системи Кремля після відмови у ліцензії на використання одного із найбільш поширених комп’ютерних шрифтів у світі – Times New Roman. Більше про це у матеріалі Майка Екеля.

На завершення сьогодні непересічна історія переселенців із окупованої Горлівки Андрія та Михайла. Біля селища Семиполки, що на Київщині, вони будують будинок на замовлення військового медика Павла. У проекті особливе все: форма, технологія, ціна та енергоефективність. Для колишніх ІТ-спеціалістів цей дім став першим досвідом серйозного будівництва. Тож вже чотири місяці Андрій та Михайло живуть у наметах серед поля, працюють без вихідних, під дощем та в мороз. Наш кореспондент провів з ними декілька днів і привіз чудові фото та відео, які ми поєднали у спецпроекті «Хата для Павла».

Не бійтесь експериментувати та кидати виклик шаблонам!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG