Доступність посилання

ТОП новини

Оліфер: Контактна група обговорить питання заручників під час скайп-зустрічі 23 грудня


Тристороння контактна група з врегулювання ситуації на Донбасі обговорить питання звільнення заручників під час скайп-зустрічі 23 грудня. Про це у Facebook написала речниця представника України в ТКГ, екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

«Питання звільнення наших громадян буде стояти під час проведення скайп-зустрічі Тристоронньої контактної групи, яка на вимогу української сторони має відбутися в п’ятницю, 23 грудня. Ми також вимагаємо звільнення 5 підлітків, які були незаконно затримані в Донецьку. Представники ОРДО пообіцяли відпустити їх під домашній арешт до Нового року», – написала вона.

Оліфер також заявила, що задля розблокування процесу звільнення заручників, Київ готовий сприяти достроковому звільненню 15 людей, які відбувають покарання за злочини, вчинені у зв’язку з конфліктом на Донбасі.

«Українська сторона підтримала ініціативу Міжнародного Комітету Червоного Хреста почати в рамках Мінських консультацій роботу з питань пошуку зниклих без вести. Однак цей процес заблокований російською стороною», – заявила речниця Кучми.

За її словами, у 2016 році вдалося звільнити 17 людей.

Оліфер наголошує, що міжнародні гуманітарні організації так і не отримали повний і безперешкодний доступ до незаконно утримуваних осіб на території окремих районів Донбасу, а також до українських політичних заручників в Росії.

За останніми даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів. Наразі вдалося визначити місця перебування тільки 58 українських заручників: 52 в угруповання «ДНР» і 6 в угруповання «ЛНР».

Звільнення заручників є однією з вимог мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG