Доступність посилання

ТОП новини

Масштаби обстрілів України з території Росії дуже великі – новий звіт Bellingcat


Ілюстрація до доповіді Bellingcat «Неоголошена війна Путіна. Російські артилерійські удари по території України влітку 2014 року»
Ілюстрація до доповіді Bellingcat «Неоголошена війна Путіна. Російські артилерійські удари по території України влітку 2014 року»

Незалежне розслідування підтверджує величезні масштаби обстрілів України російською артилерією влітку 2014 року. Організація Bellingcat оприлюднила 21 грудня звіт з доказами сотень обстрілів із території Росії. Звіт називає дані черговим підтвердженням неоголошеної війни Росії проти України.

Bellingcat – об’єднання незалежних розслідувачів, які здобули репутацію зокрема розслідуванням збиття малайзійського авіалайнера над Донбасом у липні 2014 року.

Вони виявили і простежили маршрут російської ракетної установки «Бук», з території Росії на Донбас і навіть встановили російський військовий підрозділ, який може бути причетний до збиття літака.

Це було систематичне намагання російських військових знищити українські сили, розташовані тоді уздовж кордону з Росією влітку 2014 року
Шон Кейс

Тепер, використовуючи дані загальнодоступних супутникових знімків за період літа – початку осені 2014 року, Bellingcat розкриває масштаби дій російської армії.

«Це було систематичне намагання російських військових знищити українські сили, розташовані тоді уздовж кордону з Росією влітку 2014 року», – каже автор звіту Шон Кейс.

Це була великомасштабна спроба – фактично акт війни Російської Федерацій проти України, щоб знищити українські військові підрозділи
Шон Кейс

«І саме це – нове. Раніше ми вважали, що йшлося про спорадичні напади, але, базуючись на висновках цього звіту, ми тепер знаємо, що це була великомасштабна спроба – фактично акт війни Російської Федерацій проти України, щоб знищити українські військові підрозділи», – наголошує Кейс.

Bellingcat повідомляє про докази принаймні 149 окремих випадків транскордонних обстрілів України російськими військами влітку 2014 року.

Супутникові фото

Використовуючи супутникові знімки й опрацьовані Bellingcat методи геолокації фотографій та відео у відкритому доступі в інтернеті, розслідування виявило артилерійські позиції на російському боці кордону.

За кількістю вибухових кратерів на українській території автори звіту підрахували, що з російського боку по Україні улітку 2014 року були випущені тисячі артснарядів.

За цими даними, російські збройні сили почали артилерійські обстріли на початку липня 2014 року і активізувалися у серпні та вересні.

Сліди обстрілів української території з боку Росії виявлені уздовж цілої смуги бойових дій у Донецькій та Луганській областях.

Bellingcat заявляє, що помилки у висновках можливі лише у разі, якщо хтось навмисне сфальшував супутникові знімки, але усіх їх можна звірити і підтвердити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG