Доступність посилання

ТОП новини

Ми мусимо протидіяти гангстерській державі Путіна (світова преса)


Британський часопис The Times розмірковує над кроками, які може здійснити Захід, щоб протидіяти агресивній політиці Росії на всіх фронтах. Австралійський часопис The Sydney Morning Herald пише про відсутність Росії поміж оборонних пріоритетів новобраного президента США Дональда Трампа. Швейцарський франкомовний часопис Tribune de Genève повідомляє про напад вандалів на синагогу в українському місті Умань.

Один з найстаріших часописів Великої Британії The Times публікує матеріал «Ми мусимо протидіяти гангстерській державі Путіна». У підзаголовку статті, написаної політичним оглядачем британського журналу The Economist Едвардом Лукасом, зазначається, що тоді як Росія цілком безкарно використовує військову силу та плете темні інтриги, настав час вдарити російських клептократів у те місце, де це їм найбільш дошкулятиме, а саме – по їхніх кишенях. Лукас пише, що впродовж більш ніж двох десятиліть британський істеблішмент відкидав перестороги щодо загрози з боку Росії. Автор каже, що його самого та його друзів з Латвії, Литви, Естонії та інших країн, які наголошували на цій загрозі, сприймали як параноїків. А от Росія у цей час переозброїлась до такого ступеню, що Захід муситиме докласти неабияких зусиль, аби захистити своїх союзників з НАТО від можливого нападу з боку Кремля. На додаток, Росія відпрацьовує зараз нові види ведення війни: пропаганда, кібернапади, економічний тиск та розвинуту тактику давання хабарів. Лукас зазначає, що все це було чітко видно у східній Європі вже впродовж більш ніж десятиріччя, проте Захід це вперто ігнорував.

The Times вказує, що, бодай на папері, Росія значно слабша за країни Заходу за рівнем ВВП, військової міці, населення і союзників. Путінський режим не спромігся диверсифікувати економіку, модернізувати інфраструктуру або організувати якісь задовільні громадські служби. Більшість російських прибутків від газу та нафти було або змарновано, або просто вкрадено. Але, як пише Едвард Лукас, Росія має одну і надзвичайно важливу перевагу. Володимир Путін налаштований рішуче, тоді як Захід – ні. Путін готовий прийняти «економічний біль», Захід – не готовий. Путін бажає порушувати правила, Захід цього не бажає. Путін готовий використовувати силу, тоді як Захід до цього знов не готовий. Стратегія Путіна – розділяй і володарюй. Винагороджуй деякі країни, як от Угорщину за прем'єра Орбана, можливо, Францію за умов обрання Фійона президентом. А з іншого боку, Росія карає нескорених – Україну та Грузію. Можливо, далі буде карати Естонію та Польщу. І ця стратегія спрацьовує. Клей, який тримав разом країни Заходу, поступово послаблюється. Захід також вже не може покладатися на Америку в плані захисту. І якщо побоювання щодо Трампа виявляться справедливими, Америка буде завдавати Заходові більше шкоди, аніж допомоги. Як пише Лукас, цілком можливий сценарій, коли Америка викручуватиме руки своїм європейським партнерам, аби ті погодились на демілітаризацію прифронтових держав Європи, припинили допомагати та підтримувати Україну та скасували санкції проти Москви заради об'єднаних американо-російських зусиль у боротьбі з тероризмом. І от, Лукас закликає боротися, аби стати на заваді здійсненню подібного сценарію. І тут головною зброєю, як зазначає автор, має стати фінансова. Захід не може завади російським клептократам красти мільярди у свого власного народу, але Захід може ускладнити завдання відмивання усіх цих грошей через західну банківську систему. І саме ці заходи боляче вдарять російську верхівку там, де їм болить. Ті з росіян, хто задіяний у переслідуванні кримських татар, або ж у мальтрактуванні українських полонених, подумають двічі, якщо знатимуть, що їхні особисті фінанси перебувають під ризиком.

«Цілком вчасний заклик до зброї, щоб вдарити по російській клептократії»

Провідне періодичне видання Австралії The Sydney Morning Herald друкує статтю «Росії відсутня серед головних оборонних пріоритетів Дональда Трампа». Австралійське видання пише, що у записці Пентагону, у якій визначаються основні напрямки оборонної доктрини США за адміністрації Дональда Трампа, згадується, що подолання «Ісламської держави» є головним завданням, проте у цьому документі зовсім не згадується Росія, яку попередньо визначали як загрозу номер один для Сполучених Штатів. Видання нагадує, що впродовж років провідні посадовці американської адміністрації, зокрема очільники міністерства оборони, вважали, що Росія становить найбільшу загрозу, тому що Москва володіє ядерною зброєю і має неприховане бажання кинути виклик США та їхнім союзникам на Близькому Сході, Східній Європі та інших частинах світу. Далі сіднейський часопис зазначає, що речник Пентагону відмовився коментувати можливі пріоритети нової адміністрації Дональда Трампа, додавши лише, що перехідну команду поінформовали з низки питань, пов'язаних з Росією. Газета пише далі, що ще від самого початку своєї передвиборчої кампанії Дональд Трамп відверто заявляв, що буцімто покращені стосунки США з Росією – це добре для Сполучених Штатів, особливо коли йдеться про боротьбу з тероризмом в Іраку і Сирії.

The Sydney Morning Herald нагадує, що Дональд Трамп призначив держсекретарем керівника нафтової компанії ExxonMobil Рекса Тіллерсона, пояснюючи це тим, що нібито широкі бізнесові зв'язки Тіллерсона у Росії будуть надзвичайно великим козирем у міжнародних переговорах. Водночас австралійський часопис вказує, що за керівництва Тіллерсона його компанія ExxonMobil виступала проти санкцій щодо Росії, які було накладено на Москву через анексію Криму та військове вторгнення на сході України. Видання пише, що саме компанія Тіллерсона має отримати величезні прибутки від оборудок у Росії у разі зняття санкцій. Разом з тим, попри проросійську риторику Трампа, велика кількість співробітників Пентагону, Державного департаменту та ЦРУ і надалі залишаються достатньо скептичними щодо Москви. Далі сіднейський часопис наводить слова Стівена Пайфера, який був американським дипломатом останні 25 років, обіймаючи посаду посла в Україні. За словами Пайфера, записка Пентагону щодо оборонної доктрини США є доволі дивною і такою, що викликає занепокоєння, саме беручи до уваги те, що росіяни виробляють проти України, здійснюють зусилля з модернізації свого війська і того дедалі більш войовничого тону, який долинає з Москви. Австралійська газета після цього згадує висловлювання директора Національної розвідки США Джеймса Клаппера, який наголошував, що терористичне угрупування «Ісламська держава» не становить такої загрози інтересам Сполучених Штатів, як Москва. Клаппер підкреслював, що «Ісламська держава» не може завдати смертельного удару по США, тоді як Росія може. Часопис підсумовує, що не все може сприйматися так однозначно у лавах Республіканської партії Дональда Трампа. Республіканські «яструби» у Конґресі, включно з сенаторами від штату Флорида Марко Рубіо та Джоном МакКейном зі штату Аризона, заприсяглись виступати проти м'якішої лінії щодо Росії.

«Росія відсутня серед головних оборонних пріоритетів Дональда Трампа»

Видання франкомовної частини Швейцарії Tribune de Genève друкує статтю «Свастика і голова свині у синагозі». Часопис повідомляє, що священне місце юдеїв в Україні зазнало нападу вандалів у місті Умань, розташоване в центрі України. Швейцарська газета додає, що невідомі особи розприскали кров у приміщенні уманської синагоги, а також закинули туди відрізану свинячу голову з намальованою свастикою. Часопис вказує, що ця синагога в українському місті вважається надзвичайно важливою, бо ж є місцем прощі тисяч юдеїв з усього світу. Річ у тім, як пояснює швейцарська газета, що у цій синагозі знаходиться могила цадика раббі Нахмана (Брацлавського), засновника релігійної течії брацлавського хасидизму. Зазвичай юдейські прочани-хасиди відвідують це місце на юдейський Новий рік, а за порядок у цей час відповідають посилені підрозділи української та ізраїльської поліції.

Tribune de Genève повідомляє, що вандали вдерлися серед ночі у приміщення синагоги в Умані, вигукуючи антисемітські гасла та образи, розприскуючи всередині синагоги рідину, яка за кольором нагадувала кров. Про це, як пише видання, повідомляють українські слідчі, які розслідують цю справу. Після цього зловмисники поклали свинячу голову з намальованою на ній свастикою на могилу цадика Нахмана. Далі газета зазначає, що українська поліція не мала часу, аби зупинити вандалів, які після цього втекли. Саме щодо цього швейцарське видання наводить слова Олега Вишнякова, почесного консула Ізраїлю в Україні. Насамкінець швейцарська газета повідомляє, що генеральний прокурор України Юрій Луценко оголосив, що особисто вестиме розслідування цього акту антисемітизму.

«Свастика і голова свині у синагозі»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG