Доступність посилання

ТОП новини

Процес децентралізації цього року ускладнився – експерт


Протест сільських громад Закарпаття проти перешкоджання децентралізації, Ужгород, 15 вересня 2016 року
Протест сільських громад Закарпаття проти перешкоджання децентралізації, Ужгород, 15 вересня 2016 року

2016 рік для України був роком «повзучої децентралізації», вважає експерт «Реанімаційного пакету реформ» Максим Лациба. Він вважає, що центральна влада втратила цікавість до реформи, тому нині головним рушієм змін є громади та експерти. Водночас створення на сьогодні понад 300 об’єднаних громад Максим Лациба вважає успіхом і прогнозує зростання їх кількості до двох з половиною тисяч.

– Які виклики перед реформою децентралізації стоять сьогодні?

– Загалом і Верховна Рада, і Адміністрація президента, і Кабінет міністрів зараз втратили інтерес до реформи децентралізації і перестали бути головним її мотором. 2016 рік і я б назвав роком «повзучої децентралізації». Бо головним ініціатором і рушієм зараз є люди, які хочуть утворити об’єднану громаду, і група фанатів-експертів національного рівня, які намагаються переконати депутатів і уряд щось робити.

Районні державні адміністрації роблять все можливе, щоб не дати можливість людям об’єднатися і реалізувати своє право відповідно до закону «Про об’єднання громад»

Водночас Адміністрація президента взагалі перейшла в формат певної опозиції для блокування процесу об’єднання громад. Тобто районні державні адміністрації роблять все можливе, щоб не дати можливість людям об’єднатися і реалізувати своє право відповідно до закону «Про об’єднання громад», тобто тут включається політична складова. Хтось в Адміністрації президента думає, що наявність районних державних адміністрацій допоможе їм далі вигравати вибори.

Ситуація з децентралізацією складна, бо від динамічної політики в цій сфері відмовилися фактично на національному рівні

Тому насправді ситуація з децентралізацією складна, бо від динамічної політики в цій сфері відмовилися фактично на національному рівні. Ви бачите, що Центральна виборча комісія – взагалі один із головних «могильників» децентралізації, яка не призначає виборів. Тільки через сильний скандал та політичний тиск нам вдалося в грудні провести вибори у 184 громадах.

Але є певні здобутки 2016 року. По-перше, можемо потішитися, що у нас приросло ще 184 громади, загалом їх тепер 367 громад. За планом, ми повинні вийти на 2500 тисячі об’єднаних громад. Загалом громади вже отримали певний досвід працювати, в середньому в 4 рази зросли бюджети об’єднаних громад і люди отримали даткові можливості врядувати на своїй території.

– Що конкретно отримали об’єднані територіальні громади в рамках реформи? Чи готовими вони виявились утримувати соціальні об’єкти, які опинились у їхньому підпорядкуванні?

– Якщо порівнювати, то зараз грошима розпоряджатиметься або райдержадміністрація, де голова призначений президентом з Києва і він не має жодного стосунку до цього району. Або фінансувати на території, планувати роботу садочків, шкіл, медзакладів буде об’єднана громада через своїх депутатів і голову громади.

Об’єднана громада ефективніше використовує ресурси і більш якісно урядує та надає послуги для громадян

Те, що я бачу, об’єднана громада ефективніше використовує ресурси і більш якісно урядує та надає послуги для громадян. Вона має більшу відповідальність перед населенням, тому що живе на цій території її голова і обирається людьми.

А також йде державна субвенція із фонду регіонального розвитку, додаткові кошти на розвиток інфраструктури, і це дає свій результат. Нещодавно ознайомився зі звітом Полтавської області, там за дев’ять місяців 2016 року бюджет тих громад, які об’єдналися, зріс в 4 рази. За рахунок державних додаткових субвенцій і за рахунок зростання загалом.

– Ви сказали, що об’єднанні громади на місцях ефективніше використовують кошти. Ми чули закиди, що корупція на місцевому рівні не долається. За Вашими даними, чи не переходить вона з рівнів адміністрацій на рівні об’єднаних місцевих громад?

Корупція в Україні – скрізь. Тут питання: де її менше?

– Корупція в Україні – скрізь. Ми її спостерігаємо в кожному державному органі, самі люди відчувають корупційні діяння або неефективне управління і так далі. Тут питання: де її менше? Те, що я бачу, то через об’єднану громаду йде зменшення рівня корупції. Більше того, і громадяни мають бути активними, проводити громадські слухання, ініціювати звіти депутатів і голів і так далі. І якраз ті громади, які об’єдналися, зараз більш активні, зокрема виборці. Вони більш прискіпливо ставляться до свого нового керівництва, ніж ті, хто живуть на територіях, де призначили голів райдержадміністрацій з Києва і на них немає ніякого впливу.

Важлива ще дуже реформа по госпітальних округах

Важлива ще дуже реформа по госпітальних округах. Міністерства охорони здоров’я запустило цю реформу створення територіальних округів, і там чіткий розподіл: які лікарні які послуги надають і з яких бюджетів фінансуються. Це величезний рух вперед. До кінця грудня мають бути затверджені всі території округів і список лікарень. І з 2017 року почнеться додаткове фінансування пріорітетних лікарень та інфраструктури. Тут я вважаю, головний, несподіваний прорив в галузі децентралізації, тому що фактично є дві задачі: з одного боку, сформувати об’єднані громади, спроможні, куди передати їм цю структуру. А з іншого – делегувати їм якісь повноваження, зокрема, в освіті, охороні здоров’я, передати їм кошти і щоб ці громади надавали якісні послуги для громадян.

– Чи відомі Вам прецеденти, коли громада якоїсь територіальної одиниці хоче вийти із об’єднаної територіальної громади? Чи прописаний цей механізм?

– Такі одиничні ініціативи я чув. Я не маю інформації, чи були вони реалізовані. Це нормальний природний процес, але вони більше пов’язані не з бажанням людей, а з конфліктом лідерів. Тут скоріше амбіції, а не інтерес людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG