Доступність посилання

ТОП новини

«Радиво» | Лікар-волонтер Ростислав Зауральский: на війні я роблю все для порятунку життя військових


У програмі «Радиво» 21 січня свою історію розповідатиме лікар, який допоміг з’явитися десяткам чи й сотням маленьким кременчужанам. А тепер він піклується не лише про породіль, а й про життя бійців, які воюють на Донбасі. Медик, коли опинився на фронті, й побачивши десятки смертей, дійшов висновку: потрібно не пораненого везти до шпиталю, де є запаси донорської крові, а краще терміново доставляти препарати крові до пораненого в бою. Для цього він почав розробляти пересувні станції переливання крові, які зможуть приїжджати за викликом якнайблище до лінії зіткнень. Його методиками та розробками переливання крові у прифронтових умовах вже зацікавилися медики НАТО. Знайомтесь: Ростислав Зауральський – завідувач відділення трансфузіології і еферентної медицини пологового будинку міста Кременчук, радник міністра охорони здоров’я, кандидат медичних наук.

«Мобільна станція переливання крові, або як ще її називають «кровомобіль» – це місточок, що пролягає між тилом, де є стаціонарні станції переливання крові, де багато запасів крові, та фронтовими шпиталями. Цей «кровомобіль» здатен перевозити на будь-яку відстань компоненти крові для потреб тяжкопоранених. За ідеєю, не потрібно терміново везти бійця, а потрібно для початку провести так звану стабілізацію із зупинкою кровотечі, виведенням із шоку та введенням прямо в польових умовах препаратів крові, або по дорозі в реанімобілі до шпиталю», – розповідає Ростислав Зауральський.

«Радиво» – програма про незвичайних-звичайних українців. Звучить щосуботи о 17:08 в ефірі радіо «Ера-FM» та в аудіоподкастах на сайті Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG