Доступність посилання

ТОП новини

Росія нарощує військову присутність поблизу України (світова преса)


Російські військові під час навчань (ілюстраційне фото)
Російські військові під час навчань (ілюстраційне фото)

Міжнародна преса пише про нарощування військової присутності й розбудову відповідної інфраструктури Росією поблизу кордону з Україною. Також є публікації, що нинішня зима є дуже холодною і в України може не вистачити запасів газу до кінця опалювального сезону в разі, якщо лютий і березень виявляться морозними. Індійська преса також каже про бажання Києва та Делі посилити політичну співпрацю і військово-технічне співробітництво.

Англомовна газета The Kyiv Post пише про нарощування Росією військової присутності уздовж кордону з Україною.

Українська військова розвідка каже, що Росія розташувала щонайменше 24 тактичні бойові угруповання загальною чисельністю 34 тисячі вояків уздовж російсько-українського кордону.

Про це говорять українські військові речники, посилаючись на висновки спільної українсько-дансько-канадської комісії, яка перевіряла російську військову інфраструктуру та дислокацію військ в Ростовській області в середині січня.

Згідно з Віденською угодою ОБСЄ від 2011 року, інспектори відвідали військові підрозділи в Південному військовому окрузі Росії, включно з тими, які дислокуються в Ростові, Азові, Таганрозі, Новошахтинську та Новочеркаську, які розташовані неподалік кордону з Україною.

Інспектори, пише видання, підтвердили, що Росія створює новий військовий підрозділ – 150-ту моторизовану дивізію, у складі якої будуть 10 тисяч вояків, усього за півсотні кілометрів від українського кордону. І це формування є лише одним з кількох нових, які створюються.

Як кажуть українські військові речники, Росія вже створила військову й тилову інфраструктуру для нових підрозділів і ці військові частини вже готові на 90 відсотків.

Інспекторам ОБСЄ не дозволили побувати в цих частинах і Росія заборонила фотографувати артилерійські підрозділи в Новочеркаську, зазначає газета.

В статті мовиться, що Росія не повідомила інших членів ОБСЄ про створення нової військової інфраструктури, порушуючи Віденську угоду 2011 року.

«Росія сподівається підпорядкувати Україну, заморозивши її» – це заголовок у виданні Observer.

В статті йдеться, що критична нестача газу та сувора зима змушують – як сказано – колишню радянську республіку повернутися обличчям до Росії, щоб зігрітися.

В радянські часи Україна споживала 120 мільярдів кубічних метрів газу на рік, але тоді українська економіка була неповороткою і неефективною з точки зору енергетичної заощадливості.

Нині Україні потрібна лише чверть того обсягу – 30 мільярдів кубічних метрів газу, але не тому, що економіка стала ефективнішою з енергетичної точки зору, а тому, що багато підприємств важкої промисловості вже не працюють.

Сама ж Україна видобуває на своїй території 18 мільярдів кубічних метрів газу, а решту імпортує.

Від листопада 2015 року Україна вже не імпортує газу з Росії, проголосивши енергетичну незалежність від Москви.

На користь України зіграло й те, пише видання, що дві попередні зими були незвично теплими. Але нинішня зима є досить холодною і раніше цього місяця комісар ЄС з питань Енергетичного союзу Марош Шефчовіч сказав, що Україна була б готова знову почати закупівлю російського газу.

Видання зазначає, що нинішній опалювальний сезон Україна почала з меншими запасами газу, аніж раніше, маючи 14,7 мільярдів кубічних метрів в сховищах, що на два мільярди менше, аніж на початку двох попередніх років.

«Якщо лютий та березень будуть традиційно холодними, а всі ознаки вказують на це, Україна не дотягне до кінця зими, щоб не робити додаткових закупок газу», – зазначає Observer.

Індійська газета The Hindu пише про візит до Делі першого віце-прем’єра українського уряду Степана Кубіва, який подякував Індії за підтримку принципу приналежності Криму Україні.

Кубів подякував чільним індійським посадовцям, що не підтримали російської анексії українського півострова, а також запропонував Індії спільні проекти з модернізації військової техніки для індійських Збройних сил.

«Я вдячний Індії за сильну підтримку єдності та цілісності України та за не підтримку анексії Криму Росією. Війна з Росією об’єднала та консолідувала нашу країну і ми готові відігравати роль в підтримці Індії», – сказав Кубів в інтерв’ю індійському часопису.

The Hindu нагадує, що після вторгнення до Криму Росія анексувала півострів 18 березня 2014 року, але Індія наполягає, що проблема має бути вирішена в мирний спосіб.

Також на порядку денному візиту першого віце-прем’єра – пропозиція Києва щодо військово-технічної співпраці. Україна хоче завершити виконання контракту, підписаного у 2009 році, щодо модернізації та переоснащення літаків Ан-32 для Військово-повітряних сил Індії. Як додав Кубів, бронетранспортери, військове інженерне обладнання, патрульні катери, космічні дослідження – все це в пріоритетах співробітництва Києва та Делі.

За словами українського посадовця, Київ візьме активну участь в авіасалоні «Aero India 2017» в індійському Бангалорі.

Індія та Україна, зазначає газета, також хочуть поновити політичний діалог на високому рівні. Останній індійський лідер відвідував Україну ще 12 років тому, коли в 2005 році в Києві з візитом був президент Індії Абдул Калам.

«Ми сподіваємось, що після 12-річної перерви ми знову зможемо привітати індійського президента», – сказав Кубів виданню, додавши, що Індія прийняла українське запрошення до державного президентського візиту.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG