Доступність посилання

ТОП новини

Серед кандидатів на голову Нацполіції Аваков обрав «мента» – правозахисник


Один зі співробітників Нацполіції у Маріуполі, фото архівне
Один зі співробітників Нацполіції у Маріуполі, фото архівне

У середу, 8 лютого, Національну поліцію України може очолити Сергій Князєв, який донині керував департаментом карного розшуку. Його кандидатуру напередодні вніс на розгляд глави уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Тепер цю кандидатуру має затвердити Кабмін. Князєв є одним з трьох кандидатів, відібраних на цю посаду конкурсною комісією. В експертному середовищі його оцінюють як успішного фахівця, але висловлюють побоювання щодо дотримання ним прав людини.

Обгрунтовуючи свій вибір кандидатури, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Facebook висловив сподівання, що генерал поліції Князєв, маючи досвід роботи «на землі», високий особистий авторитет, зарядженість на реформи, відмінний послужний список у карному розшуку і справжній бойовий досвід – найкраща кандидатура на посаду голови Національної поліції.

​Сергію Князєву 45 років, у карному розшуку він з 1995 року. Упродовж останніх трьох років очолював обласні управління поліції в Закарпатській, Рівненській областях, також працював у Київській і Донецькій областях. У грудні 2014 року був нагороджений орденом Данила Галицького. Кандидат юридичних наук, генерал поліції тетього рангу.

Арсен Аваков зазначив, що кандидатуру він вибрав за результатами конкурсу, враховуючи думки членів комісії. Днями комісія з відбору глави Нацполіції рекомендувала міністру внутрішніх справ на вибір три кандидатури: Костянтина Бушуєва, Андрія Вишневського і Сергія Князєва. Слід зазначити, що Князєв не був фаворитом в конкурсі і посідав третє місце в рейтингу.

Насправді усі три кандидатури, відібрані комісією, мають свої сильні сторони і заслуговують на те, щоб очолити Нацполіцію, сказав Радіо Свобода секретар конкурсної комісії, правозахисник Євген Захаров.

Є загальний принцип, що на ринку зразків зовсім не завжди обирають найкращий зразок – обирають найбільш прийнятний
Євген Захаров

«Якби ми бачили двох кандидатів, а третього не бачили, ми б подали двох. Комісія вважає, що усі три кандидати достойні того, щоб бути призначеними на посаду. В них різний досвід, різні сильні сторони», – зазначив Євген Захаров. Характеризуючи Сергія Князєва, правозахисник зауважив, що всюди, де той працював, він був успішним. І додав: «Є загальний принцип, що на ринку зразків зовсім не завжди обирають найкращий зразок – обирають найбільш прийнятний».

Експерти побоюються порушень прав людини

Для експертів вибір кандидатури Сергія Князєва був прогнозованим. Про це зокрема сказав правозахисник, колишній юрист патрульної поліції Михайло Каменєв.

Нам можна очікувати серйозних проблем в плані прав людини, оскільки Князєв все-таки це кримінальний розшук, тобто це та сфера, де не зовсім йде упор на права людини
Михайло Каменєв

«Аваков мав вибрати між ліберальним правозахисником, адвокатом Вишневським, людиною, яка вміє красиво говорити – це Бушуєв, і таким типовим, можна сказати «ментом», не знаю, погана конотація чи гарна, але «мент» – це Князєв, – зазначив юрист і висловив застереження. – Я думаю, що нам можна очікувати серйозних проблем в плані прав людини, оскільки Князєв все-таки це кримінальний розшук, тобто це та сфера, де не зовсім йде упор на права людини. Там акцент на пошук злочинців, забезпечення громадського порядку. Можливо, Аваков вирішив, що саме зараз нам треба поборотись зі злочинністю і не особливо зважати на права людини та інші цінності».

Подібні застереження стосовно кандидатури Князєва висловив також експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

«Найбільший ризик для суспільства полягає в тому, що Князєв не розуміє насправді, що таке права людини, для нього головне діяльність поліції, ефективність кримінального розшуку. Він звик по-радянськи працювати», – зазначив експерт.

У профільному комітеті парламенту натомість сподіваються, що призначення нового керівника Нацполіції сприятиме подальшому реформуванню правоохоронних органів. Про це сказав перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій.

Без голови Нацполіції будь-яка реформа приречена на поразку
Віталій Купрій

«Без голови Нацполіції будь-яка реформа приречена на поразку. І дуже треба в нашому комітеті правоохоронному співпрацювати з цим головою. У мене була зустріч з міністром внутрішніх справ Аваковим, я хочу зараз більш активно працювати з тим, щоб наша правоохоронна система нарешті запрацювала. Думаю, що будуть від нас додаткові ініціативи щодо того, як мотивувати правоохоронців, щоб вони все-таки боролися з кримінальним світом і з корупцією», – сказав депутат.

Посада голови Національної поліції залишається вакантною з листопада 2016 року після звільнення тодішнього керівника відомства Хатії Деканоїдзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG