Доступність посилання

ТОП новини

Нова фаза у політиці Кремля щодо України


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

(Рубрика «Точка зору»)

Ми всі повинні дуже уважно стежити за тим, що робитиме Росія в Україні далі.

Події останніх тижнів – Росія визнала «документи», які видають сепаратисти; так звана «Луганська народна республіка» запроваджує рубль; українська блокада торгівлі з сепаратистами; «націоналізація» сепаратистами майна українських олігархів – прояснюють кілька речей. Мінський процес мертвий, а зв’язки між територіями, які контролюють сепаратисти, і рештою України розриваються.

Ми рухаємося до нової фази у цій війні.

Якщо Росія вибере загострення, то це буде чітким сигналом, що Кремль вірить у те, що Захід, зайнятий своїми справами, буде мало чинити опір цьому. Це також буде тестом на те, що може дозволити собі Москва в геополітичному середовищі, яке вона вважає дедалі сприятливішим. Це також означатиме, що режим Володимира Путіна вірить у те, що може здобути те, чого хоче – вільну руку на колишньому радянському просторі – без так званих «великих торгів» із Заходом.

Загострення може мати різноманітні форми. Москва може визнати незалежність так званих «ДНР» і «ЛНР» й заморозити конфлікт. Вона може їх анексувати і так проголосити перемогу. Чи, в найрадикальнішому випадку, Москва може захопити більше території.

Будь-який із цих варіантів буде сигналом про ширші наміри Москви.

Браян Вітмороглядач Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода в Празі, автор англомовного блогу «Вертикаль влади», в якому він висловлює власні погляди про політику Кремля, які не обов’язково збігаються з міркуваннями редакції. Follow @PowerVertical

Оригінал публікаціїна англомовному сайті Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Браян Вітмор

    Старший експерт Центру європейської політики. Колишній оглядач Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода. Автор англомовного блогу «Вертикаль влади», в якому він висловлює власні погляди щодо політики Кремля. Follow @PowerVertical

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG