Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко звинуватив Захід у підтримці «п’ятої колони» в Білорусі


Перевернутий портрет президента Білорусі Олександра Лукашенка під час акції протесту, Мінськ, 15 березня 2017 року
Перевернутий портрет президента Білорусі Олександра Лукашенка під час акції протесту, Мінськ, 15 березня 2017 року

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 21 березня звинуватив західні спецслужби в підтримці у його країні так званої «п’ятої колони», яка загрожує стабільності.

Лукашенко, як передають його слова білоруські інформагенції, заявив, що «західні фонди під керівництвом західних спецслужб» намагаються «загострити ситуацію в Білорусі», підтримуючи «хуліганів», які провокують заворушення. Лукашенко додав, що його уряд реагуватиме на ці заворушення, які турбують його більше, ніж розгортання військ НАТО поблизу білоруського кордону.

Тисячі людей вийшли на вулиці різних міст Білорусі впродовж останніх тижнів на знак протесту проти непопулярних змін до трудового законодавства, які передбачив указ Лукашенка. Протестувальники незадоволені запровадженням податку щодо «дармоїдів», тобто безробітних. Виступи, які мають назву «марші недармоїдів», стали найбільшими за останні роки антиурядовими демонстраціями.

Протести тривають, попри невластиве Лукашенкові рішення відкласти запровадження законодавчих змін. Понад 150 учасників протесту були заарештовані по всій Білорусі з 1 березня.

Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, придушив за час свого правління опозицію і незалежні засоби інформації.

XS
SM
MD
LG