Доступність посилання

ТОП новини

Військові з повітря шукають шляхи приборкання вогню на військових складах у Балаклії


Вибухи боєприпасів на військових складах у Балаклії Харківської області, 23 березня 2017 року
Вибухи боєприпасів на військових складах у Балаклії Харківської області, 23 березня 2017 року

На території військового арсеналу поблизу Балаклії в Харківській області продовжують спостерігатися вибухи різної інтенсивності, повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій. Президент України Петро Порошенко дав доручення МЗС, Міністерству оборони та ДСНС залучити допомогу НАТО для гуманітарного розмінування Балаклії. Самі ж військові заявляють: до розмінування можна буде приступити, щойно вщухнуть пожежі та припинять вибухати боєзапаси на складах. У Міноборони повідомляють, що у п’ятницю вранці військові здійснили обстежувальний політ над небезпечною територією.

Як розповів зранку помічник начальника харківського обласного управління ДСНС Ігор Лупандін, ситуація на одному з найбільших в Україні військових складів під контролем. Військові повідомляють про зменшення інтенсивності пожежі та вибухів. На своїй сторінці в Facebook радник президента України Юрій Бірюков уточнив, що вигоріли всі зовнішні майданчики арсеналу, натомість вціліли підземні бетонні капоніри.

«Найголовніше, що й було ціллю диверсії, якраз і зберігається в бетонних капонірах (бетонних заглиблених бункерах – ред.)», – заявив Бірюков.

Наразі, ситуація дозволяє розпочати зачистку прилеглої території від уламків боєприпасів, що розліталися і ймовірно ще можуть відлітати на більш ніж десять кілометрів, повідомив речник харківського ДСНС Ігор Лупандін.

«Вже напередодні вдалося ліквідувати до 20-ти локальних пожеж. Там працює майже чотириста рятувальників від особового складу ДСНС, сьогодні долучаться додаткові сили з інших регіонів, зокрема збільшиться кількість піротехнічних груп. Вони й будуть разом з військовими саперами обстежувати як десятикілометрову зону ураження, так і подвір’я, будинки, куди могли влучити снаряди», – розповів Радіо Свобода Ігор Лупандін.

Як повідомила напередодні пізно ввечері Радіо Свобода голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, з самого ранку фахівці ДСНС разом з військовими планують обліт території, ураженої вогнем та вибухами, для повного розуміння ситуації всередині арсеналу і ухвалення відповідних рішень щодо способу локалізації пожежі. Також вона повідомила, що в Балаклії знаходиться два пожежних танки, сьогодні мають доправити третій. А Ігор Лупандін додав, що на балакліївській залізничній станції чергують два пожежних потяги.

Пожежа на складі в Балаклії. Відео з безпілотника
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Голова обладміністрації наголошує, що тільки від того, як швидко зможуть фахівці ДСНС разом з військовими приборкати вогонь на території самої військової частини і як швидко обстежать прилеглу територію на наявність вибухонебезпечних снарядів або осколків, залежить повернення додому евакуйованих людей.

За останніми даними від Юлії Світличної, з можливої зони ураження, в яку входять 5 населених пунктів, евакуйовано близько 20-ти тисяч людей. Їх розселили в санаторіях, лікарнях, територіальних центрах соціальних служб, в школах тощо. Для потерпілих працює 24 евакуаційних пункти, переважно в Балакліївському районі, а також їм дали прихисток в інших районах. При потребі людей можуть розселити і в самому Харкові, наприклад, в транзитному модульному містечку для тимчасових переселенців, де розгортають додатковий модуль. Як розповідає Юлія Світлична, за багатьма евакуйованими приїхали родичі, решту людей забезпечать харчами, необхідним одягом, місцем для ночівлі. Наразі в евакопунктах перебувають 3694 жінок і чоловіків.

Табір ДСНС біля Балаклії
Табір ДСНС біля Балаклії

Людям допомагають пережити стрес психологи ДСНС, також до них сьогодні долучаться фахівці лабораторії екстремальної та кризової психології, що працює при Національному університеті цивільного захисту України. А волонтери з різних благодійних організацій оголосили збір допомоги для потерпілих балакліївців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG