Доступність посилання

ТОП новини

Лідер білоруської опозиції Некляєв затриманий при спробі в’їхати до країни


Один із лідерів Білоруського національного конгресу поет Володимир Некляєв
Один із лідерів Білоруського національного конгресу поет Володимир Некляєв

Один із лідерів Білоруського національного конгресу поет Володимир Некляєв 25 березня затриманий при спробі в'їхати на територію Білорусі з Польщі. Днем раніше, в п’ятницю, Некляєв брав участь у дискусії в Сеймі Польщі з приводу ситуації в Білорусі.

Вранці 25 березня опоиціонер мав приїхати до Мінська, але вдома не з’явився. Про затримання Некляєва вночі повідомив власник незалежного інформаційного агентства БелаПАН Алесь Липай. За останніми повідомленнями, Некляєв нині перебуває в слідчому ізоляторі в прикордонному місті Брест.

«Зв’язок з ним зник уночі. Свідки затримання повідомили, що його затримали, але офіційно мені нічого не повідомили. Зараз я зв’язуюся з адвокатом», – розповіла Радіо Свобода дружина Некляєва Ольга.

Упродовж останніх двох тижнів в Білорусі заарештовано близько 150 опозиційних лідерів і активістів, проти 26 з них порушені кримінальні справи за підозрою в підготовці масових заворушень.

Влада увечері в п’ятницю дозволила провести на околиці міста акцію, присвячену 99-й річниці проголошення першої в ХХ столітті незалежної держави білорусів, Білоруської народної республіки. Організатори та учасники хочуть провести свій захід у центрі столиці.

Центр Мінська з учорашнього дня, 24 березня, патрулюють автоматники, вперше з 1944 року. Скасовано рейси маршрутних таксі в Мінську, пасажирів вибірково перевіряють на залізничному вокзалі. Студентів із гуртожитків змусили виїхати по домівках, а тих, хто живе в Мінську, керівники вишів попередили про відрахування в разі, якщо вони прийдуть на акції. Активістів, які мали намір їхати до Мінська з регіонів, міліція арештовує просто на виході з будинків.

XS
SM
MD
LG