Доступність посилання

ТОП новини

В Україні планують відкрити центр лікування коноплями


Ірина Кононенко

У маленькому українському містечку Глухів, на кордоні з Росією, мер виявив, що влада не в змозі оплатити хворим навіть найдешевші препарати для хіміотерапії, а для місцевих жителів лікувати самим рак занадто дорого. І тоді очільник міста вирішив нестандартно підійти до лікування онкологічних та інших серйозних захворювань – відкрити центр терапії ... коноплями.

«У цьому кабінеті, де ви зараз перебуваєте, щотижня відбувається прийом громадян. І багато жителів Глухова розповідають, як важко для них лікувати рак і різні види склерозу, хворобу Паркінсона, хворобу Альцгеймера, – розповідає мер Глухова Мішель Терещенко. – Людям інколи потрібно купити препарат для ефективної хіміотерапії, на це їм потрібно 3-5 тисяч доларів. На жаль, у них цих коштів немає. І, на жаль, місто не може їм допомагати, не може дати більше ніж 5 тисяч гривень. А 5 тисяч гривень – це не 5 тисяч доларів».

Мішель Терещенко
Мішель Терещенко

Щоб полегшити страждання хворих, Терещенко разом з інвесторами розробляє бізнес-план медичного центру, де будуть лікувати коноплями, а також можливість реалізувати ідею в рамках антинаркотичного закону, який діє в Україні. Мер уточнює: така можливість є, адже лікувати в Глухові планують не марихуаною, а так званою «технічною коноплею».

Ми будемо використовувати крем, мазь, можливо, продукти харчування і напої, які будуть корисні в рамках закону
Мішель Терещенко

«Ми будемо використовувати крем, мазь, можливо, продукти харчування і напої, які будуть корисні в рамках закону, і подивимося, чи буде хороший результат», – говорить мер.

За його словами, в Україні є можливість вирощувати тільки сорти, які зареєстровані в каталозі рослин – «абсолютно корисні, нетоксичні, абсолютно ненаркотичні». «Ніхто їх не використовує для інших цілей», – запевняє Терещенко.

Приблизно 30 років тому саме в Глухові вчені вивели спеціальний сорт конопель – з мінімальною кількістю тетрагідроканабінолу.

«У токсичному сорті конопель міститься 13-15 відсотків тетрагідроканабінолу, в технічному сорті, як у нас в Глухові, – 1,5-3 відсотки. Це корисні елементи, вони допомагають організму воювати з раком або з іншими хворобами, які є», – наполягає мер.

Поки що з таких технічних конопель в Україні виробляють одяг, матеріали для будівництва, харчові домішки. Директор Інституту луб'яних культур Ігор Марійченко зауважує, що для того, щоб лікувати, необхідно використовувати листя і суцвіття конопель. А в Україні, згідно з чинним законом, можна використовувати тільки стебло і насіння рослини.

У Верховній Раді на розгляді вже лежить законопроект, який дозволяє використовувати коноплі для виробництва ліків. Ми його активно просуваємо
Ігор Марійченко

«У Верховній Раді на розгляді вже лежить законопроект, який дозволяє використовувати коноплі для виробництва ліків. Ми його активно просуваємо», – зауважує він.

Підтримує ідею Терещенка і очільник Української конопляної асоціації Олександр Чижов. Наприкінці минулого року він з однодумцями навіть організував у Києві «Конопляний марш» за легалізацію використання різних сортів марихуани в Україні.

«Ми хочемо, щоб величезний ринок конопель був врегульований на законодавчому рівні, – каже Чижов. – Ми виходимо з того, що є досвід інших країн. У деяких штатах США коноплі фактично легалізовані. В Канаді, в Голландії є кавошопи, а в Німеччині з 2019 року їх планують використовувати офіційно як медичний засіб».

Для втілення задуманого в життя Мішелю Терещенку залишається знайти лікарів-фахівців. Але тих, хто професійно лікує коноплями, в Україні просто немає.

«В Україні немає фахівців, які можуть розробляти медпрепарати і використовувати їх на практиці. Місцеві медики тут не допоможуть, тому треба шукати фахівців за кордоном», – наполягає Ігор Марійченко, директор Інституту луб'яних культур.

А ось Олена Колесник, директор Інституту раку України, скептично ставиться до ідеї конопляного онкоцентру.

Препаратів, які замінюють хіміотерапію, просто немає. А щоб саме коноплі замінювали хіміотерапію – я про таке ніде не чула
Олена Колесник

«Є фахівці, які займаються фітолікуванням, тобто лікуванням травами. Але, як правило, це якась підтримуюча терапія, – зауважує лікар. – Препаратів, які замінюють хіміотерапію, просто немає. А щоб саме коноплі замінювали хіміотерапію – я про таке ніде не чула».

Але Мішель Терещенко поки налаштований оптимістично. Він вірить, що все піде за планом, і тоді вже через три місяці українці легально та під наглядом професіоналів зможуть лікувати коноплями рак, склероз, хвороби Паркінсона і Альцгеймера.

Матеріал повністю – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG