Доступність посилання

ТОП новини

Під ГПУ вимагали захисту для ІТ. Представники ринку здивувалися


Активісти вимагали відсторонити працівника СБУ через тиск на учасників IT-ринку (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Активісти вимагали відсторонити працівника СБУ через тиск на учасників IT-ринку (відео)

Громадська організація «Всеукраїнська народна рада протидії корупції» вимагає від військової прокуратури притягнути до відповідальності працівника Служби безпеки України за вимагання, недбале ставлення до військової служби і перевищення влади. Проте підприємці, на захист яких вийшла громадська організація, спростовують свою участь в акції. Жоден із них на мітингу присутній не був. СБУ закиди не коментує. У відомстві підозрюють, що акція була провокацією.

Мітинг відбувся поблизу будівлі Генеральної прокуратури. Голова організації «Всеукраїнська народна рада протидії корупції» Анатолій Будник, співзасновник благодійного фонду «Лайф Дженерейшн» Анна Шепелева, а також близько двох десятків людей у камуфляжі вимагали від військових прокурорів зупинити, як вони казали, тиск працівників СБУ на IT-бізнес в Україні. Навіть назвали прізвище – Олександр Климчук, начальник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ. Його претензії мітингувальників стосувалися передовсім.

За словами Будника, до його організації зверталися представники різних українських компаній. У зверненні йдеться про цілу низку підприємств. Нібито в 2015 році СБУ провела обшуки в 80 компаніях, зокрема Luxoft (Дніпро), NIX Solutions (Харків) та Intego (Харків), ТОВ «Сервіс Онлайн», ТОВ «Стип-Хост» (Харків), SkyNet (Запоріжжя) та інших. Водночас серед учасників акції працівників IT-сфери не знайшлося: організатори стверджують, що підприємців залякали працівники СБУ.

«Українські «айтішніки» сьогодні – це 4% ВВП, понад 150 тисяч людей працюють в цій сфері, – каже Анатолій Будник. – СБУ забирає сервери, забирають оргтехніку і знищують все. А потім пропонують: або ви платите певні суми, або працювати не будете. Зокрема, у компанії Webmoney вимагали велику суму коштів».

Компанії-учасники ринку про «захисників» нічого не знають

Вже після закінчення акції до Будника і працівника Генеральної прокуратури, який вийшов прийняти заяву громадської організації, підійшов директор із маркетингу компанії «Webmoney Україна» Ростислав Троценко. За його словами, про акцію він дізнався в інтернеті, участі в її організації не брав. Ростислав Троценко попросив, щоби зі звернення згадку про їхню компанію прибрали.

У коментарі Радіо Свобода Троценко висловив припущення, що в організаторів застаріла інформація. Каже: проблеми через дії влади у «Webmoney Україна» востаннє були ще в 2013 року, і тоді «наїжджала» на них не СБУ, а податківці.

«У заяві, яку тут озвучили, неодноразово згадується наша компанія. Звісно, ми не могли залишатися осторонь. Багато зі сказаного про «Webmoney Україна» не відповідає дійсності. Проблем, про які тут сьогодні згадували, в нас немає. Намірів виводити бізнес з України в нас немає», – заявив Троценко.

Анатолій Будник натомість каже, що Троценка також могли залякати. Він запевняє, що від «Webmoney Україна» до нього приїжджала жінка, як він саме каже, «головний керівник компанії».

Згідно з реєстром юридичних осіб, кінцевим бенефіціаром компанії є Наталя Смирнова. За словами Ростислава Троценка, вона участі в оперативному керуванні компанією не бере. Він упевнений, що ходити до Будника зі скаргами Смирнова також не могла.

Ростислав Троценко не єдиний, хто каже, що його компанія не має стосунку до мітингу. В коментарі Радіо Свобода засновник української IT-компанії «Youcontrol» Сергій Мільман повідомив, що про акцію й зусилля «Всеукраїнської народної ради протидії корупції» з захисту українських «цифрових» підприємців чує вперше.

«Ми не має стосунку до цієї акції, – каже він. – У справі, в якій фігурує «Youcontrol», досі триває слідство. Обвинувачення нам не висувають. Наразі ми продовжуємо свою діяльність, незважаючи на дії СБУ. Вони просто суттєво ускладнили нам процес, бо вилучили комп'ютери в відділі продажу і, всупереч ухвалі суду, заощадження компанії».

Сергій Мільман також каже, що ніколи не чув про такого працівника СБУ, як Олександр Климчук.

Саме про компанію «Youcontrol» Будник каже у фінальній частині свого звернення до Генеральної прокуратури. Крім прокуратури, він також звернувся до голови Служби безпеки України Василя Грицака.

Активісти кажуть, що в СБУ пообіцяли перевірити профільний департамент

І Будник, і Анна Шепелева кажуть, що інформацію про тиск із боку СБУ на IT-компанії їм передав представник «Інтернет-асоціації України» Іван Пєтухов. Він нібито також мав брати участь в акції, але не прийшов.

У коментарі Радіо Свобода Пєтухов наголосив, що не має до мітингу ніякого стосунку. Те саме, за його словами, він сказав і працівникам СБУ, які начебто ще вчора просили його зупинити акцію.

«Анатолій Будник запитав, що в мене є з IT-питань, і я йому надав аналітику, з якою виступав і на «Шустері» рік тому, і на конференціях в минулому році. Але я йому зробив зауваження. Сказав, що коли вони виставляють прізвище нового призначеного керівника в СБУ (Климчука – ред.), то йому або піар роблять, або переходять на особистості», – заявив експерт.

Проблема тиску на IT-індустрію є, каже Пєтухов. 21 квітня, за його даними, в Миколаєві «поклали» ще одну компанію. Але акції він вважає неефективними. Замість них він пропонує збирати експертів і детально розбирати факти тиску.

Сам Будник в коментарі Радіо Свобода повідомив, що в СБУ погодилися призначити перевірку профільного департаменту Климчука. Однак підтвердити цю інформацію в Службі безпеки поки не вдалося. Претензії мітингувальників у відомстві також наразі не коментували. Неофіційно співробітники служби кажуть, що вважають акцію провокацією.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG