Доступність посилання

ТОП новини

Про акцію «Вісла» та російський імперіалізм


Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович
Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

(Рубрика «Точка зору»)

Комунізм – аватар російського імперіалізму.

Саме під таким прикриттям він досяг максимальних успіхів у своїй історії.

В повоєнній Польщі російський імперіалізм не мав шансів на підтримку, навіть маскуючись комунізмом. Проте Кремлю вдалося встановити його тут. Яким чином?

Комунізм (російський імперіалізм) прийшов сюди, осідлавши польський націоналізм. Кремлівські маріонетки, які оголосили себе польським урядом, втрималися при владі і здобули підтримку польського суспільства, бо реалізували те, що до і під час війни обіцяли польські націоналісти – мононаціональну державу.

Значна частина польського суспільства прагнула цього, бо вважала – національні меншини виявили свою нелояльність до польської держави, суттєво ослабили її і були чи не головною причиною нездатності протистояти зовнішній агресії.

Нацисти з «їхнім остаточним вирішенням єврейського питання», знищили під час війни одну із двох найбільших і найвпливовіших етнічних груп на теренах Польщі.

Комуністи зробили це після війни з іншою – українцями.

Репродукція фотографії, на якій зображено виселення поляками українського населення під час операції «Вісла», що зберігається в архіві СБУ
Репродукція фотографії, на якій зображено виселення поляками українського населення під час операції «Вісла», що зберігається в архіві СБУ

Виселені в 1944–1946 роках на терени СРСР чи розсіяні під час акції «Вісла» землями північно-західної Польщі, українці зникли як впливова організована національна група. Представлення розправи над українцями як помсти за польські жертви польсько-українського протистояння часів війни, перетворювало польських комуністів із «чужих» на «своїх».

Ціною за те, що Польща повірила цим «своїм», стало півстоліття комуністичної неволі польського народу. Про це варто пам’ятати сьогодні, коли з найвищих політичних трибун сусідньої держави, знову звучать заяви із виправданням акції «Вісла», дуже схожі на озвучувані польськими комуністами в далекому 1947 році.

Варто пам’ятати, щоб не забути: комунізм – аватар російського імперіалізму. Виправдовуючи злочини комунізму, відроджуємо російський імперіалізм, однаково небезпечний для України та Польщі.

Володимир В’ятрович – директор Українського інституту національної пам’яті

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Володимир В'ятрович

    Голова Українського інституту національної пам’яті (2014–2019), член наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». Голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху (2008–2014), директор Архіву Служби безпеки України (2008–2010), працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету (2010–2011), Українському католицькому університеті, Львівському національному університеті імені Івана Франка та Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Публіцист, громадський діяч. Кандидат історичних наук. Автор 8 книг і співавтор понад 10.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG