Доступність посилання

ТОП новини

Українських «Дітей у війні» побачив союз НАТО


Виставка «Діти у війні» в Брюсселі, 24 квітня 2017 року
Виставка «Діти у війні» в Брюсселі, 24 квітня 2017 року

Брюссель – Фотовиставка «Діти у війні» зі світлинами українських дітей із прифронтових територій, що живуть на лінії вогню та страждають через бойові дії, відкрилася в брюссельській штаб-квартирі НАТО. Представники Північноатлантичного альянсу, члени дипломатичних місій різних держав мають змогу ознайомитися із вражаючими портретами дітей з Луганщини та Донеччини, у яких війна забрала дитинство, їхніми розбомбленими школами й спаленими прапорами.

Ми у цій війні втратити 200 дітей, ще 500 зазнали поранень за три роки цієї багатостраждальної війни
Іванна Климпуш-Цинцадзе

«Це щоденна реальність молодих українців: згідно з підрахунками, ми у цій війні втратити 200 дітей, ще 500 зазнали поранень за три роки цієї багатостраждальної війни. Офіційна статистика свідчить, що кожне 8 дитя відчуло на собі наслідки російської агресії в Україні. Приблизно 50 тисяч школярів не мають можливості відвідувати свої навчальні заклади з міркувань безпеки, – заявила у понеділок на церемонії відкриття експозиції віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка перебуває в Брюсселі для участі в засіданні Комісії Україна-НАТО.

«Не забуваймо, що за кожною цією цифрою стоять справжні людські дитячі долі», – каже Климпуш-Цинцадзе.

Іванна Климпуш-Цинцадзе
Іванна Климпуш-Цинцадзе

Представниця українського уряду додає, що, на жаль, за останні місяці, війна в Україні опинилася поза увагою більшості закордонних медіа. Тому виставка «Діти у війні», що є частиною культурної дипломатії, покликана нагадати про страждання й агресію, якій протистоять українці.

Діти на війнах страждають найбільше – представник НАТО

Зі свого боку помічник генерального секретаря НАТО з питань громадської дипломатії Таджан Ілдем зазначив: «Ми дійсно маємо нахил забувати, що війна найболючіше позначається на дітях, що є найуразливішими членами наших суспільств. Саме вони отримують від війни найбільші травми. Тому держави-союзниці НАТО вкотре закликають сторони конфлікту до термінового виконання всіх зобов’язань у рамках Мінських угод».

Таджан Ілдем
Таджан Ілдем

Так співпало, що на презентації виставки побували й 12 учасників «Ігор героїв», проекту спортивних змагань ветеранів бойових дій, які зазнали фізичних ушкоджень (ампутацій кінцівок), проте перебувають у чудовій формі та відзначаються незламним духом. Проект пройшов успішно у кількох містах України і нині опрацьовується питання його виведення на міжнародний рівень. Зокрема, на початку цього тижня за сприяння Міністерства молоді та спорту України проходить його презентація й у штаб-квартирі НАТО.

Таджан Ілдем (в центрі) зустрівся із учасниками «Ігор героїв». Брюссель, 24 квітня 2017 року
Таджан Ілдем (в центрі) зустрівся із учасниками «Ігор героїв». Брюссель, 24 квітня 2017 року

У Північноатлантичному союзі кажуть, що організувавши виставку «Діти у війні», місія України при НАТО, міжнародна організація «Балтійсько-Чорноморська безпекова конфедерація» за сприяння «Енергоатому», провели важливий захід із громадської дипломатії, який вкотре «пролив світло на те, що відбувається в Україні».

Тим часом представники України стверджують: світлини дітей, що пройшли через страждання та біль, про які в мирній об’єднаній Європі навіть уявити неможливо, говорять самі за себе значно більше, а «промови кожного чиновника, який висловлюється на тему війни в Україні, стануть щирішими та будуть пропущені через серце».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG