Доступність посилання

ТОП новини

Іран для економічного зростання не має сподіватися на Захід – аятола Хаменеї


Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї закликав кандидатів на посаду президента країни зосередитися на зростанні економіки Ірану без допомоги з боку Заходу. Таким чином Хаменеїдистанціювався від риторики чинного президента Хассана Роугані про сприяння економічному зростанню за рахунок зовнішньої торгівлі та інвестицій.

«Кандидати мають пообіцяти зосередитися на національних можливостях і внутрішньому потенціалі для вирішення економічних питань, а не дивитися за кордон», – наголосив аятола Алі Хаменеї на зустрічі з послами мусульманських країн у Тегерані 25 квітня.

Прихильники жорсткої лінії, союзники Хаменеї звинувачують прагматика Роугані у повільних темпах відновлення економіки, попри зняття більшості західних економічних санкцій внаслідок угоди зі світовими державами. За оцінками МВФ, інфляція в Ірані знизилася до однозначних цифр, економіка зросла на 7,4% від часу укладення угоди в 2015 році, але зростання в секторах, де працює більшість іранців, тобто за межами нафтової галузі, в середньому склало близько 1%.

Суперник Роугані на виборах 19 травня, впливовий клірик Ебрагім Раїса пообіцяв у разі обрання створити понад 1,5 мільйона робочих місць за рік. Інший кандидат, мер Тегерана Мохаммад Бакер Калібаф обіцяє ще більше – 5 мільйонів робочих місць.

XS
SM
MD
LG