Доступність посилання

ТОП новини

Україна піднялася на п’ять сходинок у рейтингу «Репортерів без кордонів»


Мапа до рейтингу World Press Index, оприлюдненого правозахисною групою «Репортери без кордонів»
Мапа до рейтингу World Press Index, оприлюдненого правозахисною групою «Репортери без кордонів»

Правозахисна група «Репортери без кордонів» оприлюднила 26 квітня дослідження World Press Index, у якому проаналізувала рівень свободи засобів інформації та умови для роботи журналістів у 180 країнах світу. Україна посіла в цьому рейтингу 102-ге місце, піднявшись на п’ять сходинок порівняно з показниками 2015 року.

«Від часу революції 2014 року українська влада ухвалила ряд реформ, у тому числі щодо прозорості структури власності засобів масової інформації…, але ще потрібно послабити жорсткий контроль олігархів на ЗМІ і заохотити редакційну незалежність», – відзначають дослідники.

«Інформаційна війна з Росією, як і раніше є джерелом занепокоєння. У 2016 році влада знову виявилися безсилою, щоб захистити ЗМІ від атак, таких, як убивство журналіста Павла Шеремета, публікація персональних даних тисяч журналістів, звинувачених у «зраді», і підпал штаб-квартири телеканалу «Інтер». У беззаконних районах на сході, контрольованих сепаратистами, досі немає критично налаштованих журналістів та іноземних спостерігачів», – ідеться в звіті.

Також «Репортери без кордонів» заявляють, що свобода засобів інформації все частіше перебуває під загрозою не лише в країнах із авторитарними режимами, а й у країнах, які вважаються моделями демократії. За даними дослідників, число країн, де ситуація для ЗМІ вважається «доброю» або «досить доброю», зменшилося лише за рік, і так загальновизнані демократії не є винятком у цьому тренді. «Демократії, які традиційно розглядають свободу засобів інформації як одну з фундаментальних основ, мають продовжувати бути моделлю для решти світу, а не навпаки», – наголосив генеральний секретар оранізації Крістоф Делоер.

Росія в рейтингу «Репортерів без кордонів» залишилася на 148-й позицій, США втратили дві позиції і стали 43-ми. Серед країн із найбільшою несвободою для роботи ЗМІ дослідники вказали Китай – 176-та позиція зі 180. Найбільш вільними «Репортери без кордонів» вважають скандинавські країни – Норвегію, Швецію та Фінляндію.

XS
SM
MD
LG