Доступність посилання

ТОП новини

«Показуха для приїжджих» – тимчасово перефарбована арка у Києві не вразила ЛГБТ-активістів та коментаторів


Арка дружби народів у Києві, розфарбована у кольори веселки
Арка дружби народів у Києві, розфарбована у кольори веселки

Перетворення Арки дружби народів у центрі Києва на інсталяцію Arch of Diversity, попри прогресивний символізм, не вразило низку ЛГБТ активістів та онлайн-коментаторів.

До «Євробачення» арку змінили, заклеївши смужками райджуних кольорів. Повідомляється, що після конкурсу пам’ятці повернуть попередній вигляд.

«Історично райдужний прапор на прайдах цілого світу використовують саме як символ розмаїття. І очевидно, що головна причина розмальовування арки – маніпулятивний хід, щоб показати європейцям, котрі понаїдуть до нашої славної столиці на пісенний конкурс, що це саме розмаїття в Україні поважають та цінують. Проте це зовсім не означає, що гості «Євробачення» не зіткнуться, прибувши до Києва, із невіглаством та ксенофобією. Але ми махаємо їм яскравою аркою та гаслом, і сподіваємося, що вони нічого такого не помітять», – пише у Facebook Олександра Захарова, колишній головний редактор сайту Gay Alliance Ukraine.

Не отримала підтримки і думка, що перефарбування Арки дружби народів, яка символізує особливий зв’язок між Україною та Росією, є тонким троллінгом Росії, яка, мовляв, сповідує гомофобію на офіційному рівні (Цю ідею запропонували в англомовному виданні про Україну Ukraine Business Magazine).

«Знаєте, що було би справді виключним троллінгом Росії? Дати квір громадянам, таким як я, хоча б базову рівність», – твітує Максим Еріставі, впливовий англомовний міжнародний оглядач з України, який є відкритим геєм.

«Який там троллінг, якщо вони соромляться написати ЛГБТ», – також зазначив Еріставі.

Інші коментатори онлайн прямо називають арку «потьомкінським селищем», показухою націленою на європейців.

«З одного боку, ніби круто. З іншого, зараз наклеїти і після «Євробачення» зняти, це так по-совковому. Шануємо показуху різноманітності», – пише у Facebook Інна Ірискіна з організації LGBT NGO Insight у Києві.

«Найсмішніше в історії з аркою те, що після «Євробачення» її повернуть у попередній стан. Відчуваю, що фраза «райдужна арка» стане синонімом українських потьомкінських селищ», – пише у Facebook Gunner Gunnerov.

«Шкода, що тимчасово. Є в цій тимчасовості лицемірна показуха перед приїжджими», – пише письменник Артем Чапай.

«Давно треба було це зробити. Шкода, що обіцяють за місяць вже повернути, як було», – пише у Facebook Марія Попова з Національної інвестиційної ради на чолі з президентом України.

Частина активістів при цьому хотіли би переконатись, що Арка різноманіття та цінності, які вона уособлює, залишиться у Києві на довший час. На сайті Київради зареєстровано онлайн-петицію з метою залишити Арку дружби народів розфарбованою у веселку після «Євробачення», офіційно перейменувавши її в Arch of Diversity (Арка розмаїття).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG