Доступність посилання

ТОП новини

Одеса: у «справі 2 травня» працює оновлена слідчо-оперативна група


Проросійський демонстрант в Одесі, 2 травня 2014 року
Проросійський демонстрант в Одесі, 2 травня 2014 року

Керівник поліції Одещини Дмитро Головін заявляє, що з початку 2017 року в справі «2 травня» працює оновлена слідчо-оперативна група.

«За 4 місяців справі «2 травня» зробленобільше ніж за весь 2016 рік. Але не про всі заходи можна відкрито розповідати», ─ сказав Головін.

За даними керівника слідчого управління поліції в Одеській області Сергія Шайхета, за чотири місяці цього року слідчі оновленої групи опитали понад 70 свідків, призначили додаткові експертизи.

Силовики заявляють, що у справі «2 травня» близько 20 людей перебувають в розшуку, чотирьом буде оголошено про підозру «найближчим часом».

Це вже третя слідчо-оперативна група, яка розслідує події 2 травня 2014 року в Одесі.

Водночас учасниця «Групи 2 травня» Світлана Підпала зазначила, що з новими слідчими по цій справі спілкування ще не було.

«Група 2 травня» була створена для альтернативного розслідування одеської трагедії. В її склад на волонтерських засадах увійшли журналісти, громадські діячі, експерти. Вивчаючи фото- і відеоматеріали різних ЗМІ з місця подій, інтерв'ю учасників та свідків, запитів в держструктури, аналізу отриманих даних «Група 2 травня» відновила хронологію подій того дня, спростувала деякі найбільш поширені чутки навколо пожежі в будівлі на Куликовому полі.

В «справі 2 травня» одеська поліція розслідує винятково масові заворушення на вулиці Грецькій й на Грецькій площі в центрі міста (з травня 2014 року до січня 2016 року досудове розслідування проводило головне слідче управління МВС України, потім розслідування передали в Одесу ─ ред.).

Нещодавно було затримано ще одного підозрюваного у «справі 2 травня», він переховувався від слідства майже 3 роки. Суд призначив затриманому, ім’я якого не називається, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Ще двом активним учасникам подій 2 травня 2014 року в Одесі заочно оголошено про підозру за статтею 294 КК України(«організація і участь в масових заворушеннях»). Як повідомив прокурор Одещини Олег Жученко, один з підозрюваних є бойовиком визнаного в Україні терористичним угруповання «ДНР» і перебуває на тимчасово непідконтрольній Україні території Донецької області. Інший, стверджує Жученко, перебуває в Росії.

Наразі в організації сутичок українських і проросійських активістів зі стріляниною з вогнепальної та травматичної зброї, що сталися на Грецькій площі Одеси 2 травня 2014 року і призвели до загибелі шістьох людей, обвинувачуються понад 20 «антимайданівців». П’ять фігурантів справи перебувають під вартою. Це – Сергій Долженков, Сергій Корчинський, Владислав Романюк та громадяни Росії Євген Мефьодов і Максим Сакаулов. Їхню справу розглядає Малиновський районний суд Одеси.

XS
SM
MD
LG