Доступність посилання

ТОП новини

Розшукуваний Георгій Макар’єв. Із Москви втік до окупованого Луганська і створив «молодіжну організацію»


Ілюстраційне фото. Тренування бойовиків угруповання «ЛНР», квітень 2016 року
Ілюстраційне фото. Тренування бойовиків угруповання «ЛНР», квітень 2016 року

Олександр Литой

У Росії завершене слідство і незабаром розпочнеться суд у справі про побоїще на Хованському кладовищі в Новій Москві, яке трапилося 14 травня 2016 року. Тоді внаслідок зіткнень між спортсменами з організації «Здорова нація» і таджицькими мігрантами загинуло три людини, в заворушеннях брала участь понад тисяча осіб.

Учасники бійки на Хованському кладовищі. Москва, травень 2016 року
Учасники бійки на Хованському кладовищі. Москва, травень 2016 року

Георгій Макар’єв, лідер «Здорової нації», перебуває в міжнародному розшуку за звинуваченням в організації масових заворушень. Він перебрався з Москви до Луганська (нині місто контролює за підтримки Росії угруповання «ЛНР», що визнане в Україні терористичним – ред.), де за кілька місяців зумів побудувати «молодіжну організацію» «Народна армія Донбасу» («НАДО»).

У «НАДО» багато грошей незрозумілого походження, її стиль нагадує рух «Наші», крокуючі молотки зі «Стіни» Pink Floyd. Сьогодні в Луганську подібне має попит, мабуть, тому угруповання «ЛНР» не поспішає видавати Макар’ева Росії.

«Символіка нашої організації відкриває багато дверей», – з такими словами Макар’єв дарував кепки дітям у Луганську.

Він регулярно організовує культурні та спортивні заходи на території, яка перебуває під контролем «ЛНР». Бійці «НАДО» в Луганську беруть участь в мітингах на підтримку керівництва угруповання.

Себе Макар’єв називає «командувачем громадською організацією «Народна армія Донбасу», учасників «НАДО» – «особовим складом». Уніформа бійців «НАДО» – чорні спортивні куртки, чорні воєнізовані штани і чорні бейсболки. У «НАДО» є «гімн», який виконує «армійський ансамбль» луганських проросійських сепаратистів. Вокаліст гурту, який використовує псевдонім Роман Разум, відмовився відповідати на запитання Радіо Свобода. На прохання про інтерв’ю не відповіли й адміністратори групи «НАДО» «ВКонтакте». Востаннє свою особисту сторінку «ВКонтакте» Георгій Макар’єв відвідував 17 липня 2016 року.

На території «ЛНР» з початку 2017 року «НАДО» відкрила три спортивні зали – в Луганську, Брянську і Алчевську. Луганський зал Макар’єв відкривав із так званим ватажком угруповання «ЛНР» Ігорем Плотницьким.

У залах «НАДО» молодь Луганщини займається грепплінгом (один із видів спортивної боротьби), важкою атлетикою, боксом, змішаними єдиноборствами. Спортзали прекрасно обладнані навіть за московськими мірками – тим більше вони привабливі для молоді понівеченої війною підконтрольної «ЛНР» частини Луганської області. Заняття у всіх залах «НАДО» – безкоштовні. На які гроші все це робиться, «НАДО» не афішує.

Так ми обережно робимо з людей «патріотів»
Георгій Макар'єв

«У нас приціл на просту людину, щоб вона відірвалася від вулиці, записалася до нас в зал, у неї з’явилася якась дисципліна, а з дисципліною, з огляду на те, що у нас безкоштовно, дуже жорстко – три тренування прогуляв, вибачте, ви до нас не будете ходити. Почав тренуватися, з’явилася якась духовність. І ось її коло спілкування починає приходити на тренування, і так ми, обережно, робимо з людей «патріотів», – розповів Георгій Макар’єв.

Кожному, хто вступає до молодіжної луганської «армії», видають брошуру з досить дивними віршами Макар’єва.

Андрій, один із учасників «НАДО», каже, що поки основна активність бійців зосереджена навколо спортзалу: тренування, підтримка порядку в залі, зарахування до своїх лав нових молодих людей. Також Андрій вже один раз мітингував із «НАДО» – «проти київської хунти»

Олексій Карякін, екс-«голова» так званої «народної ради» угруповання «ЛНР», розповів Радіо Свобода, що тема «патріотичного виховання молоді» давно розглядалася луганськими сепаратистами як дуже важлива. За словами Карякіна, в «ЛНР» багато місцевих діячів незадоволені тим, що це віддали «НАДО».

«Наша організація займається патріотичним вихованням молодих людей, в основному через спорт, також проводяться постійні бесіди. В основному ми займаємося вуличними молодими людьми, прищеплюємо їм добре ставлення до батьківщини, пам’яті предків, історії», – говорив Георгій Макар’єв рік тому в Москві – за три тижні до побоїща на Хованському кладовищі. Тоді організація Макар’єва називалася «Здоровою нацією» і діяла за тією ж схемою: безкоштовні спортзали і участь у патріотичних заходах.

Ми відкриваємо і утримуємо за свої кошти на території Росії спортивні зали, де всі громадяни можуть тренуватися безкоштовно
Олександр Макар'єв

«Здорова нація» створена групою однодумців у 2012 році. Більшість членів «Здорової нації» – спортсмени, інші стають ними, дивлячись на приклад старших товаришів. Ми відкриваємо і утримуємо за свої кошти на території Росії спортивні зали, де всі громадяни можуть тренуватися безкоштовно. У залах наші тренери – члени «Здорової нації», які в житті багато чого досягли, передають свій життєвий досвід молодому поколінню», – розповідав восени 2016 року Олександр Макар’єв, один з учасників «Здорової нації». Зараз на запитання про неї він відповідати відмовився.

Ідентичність діяльності «Здорової нації» в Москві і «Народної армії Донбасу» в Луганську

Діяльність «Здорової нації» в Москві у 2014-2016 роках і «Народної армії Донбасу» в Луганську у 2017 році практично ідентична: хіба що у «Здорової нації» були білі жилетки, а не чорні куртки.

«Здорова нація» позиціонувалася як молодіжна філія ветеранської організації «Бойове братство». Коли почався скандал навколо Хованського кладовища, «Бойове братство» прибрало зі своїх ресурсів згадки «Здорової нації». Керівник медійного напрямку «Бойового братства» Давид Газзаті на момент публікації не надав Радіо Свобода коментар щодо зв’язків своєї організації зі «Здорової нацією».

Зараз через кримінальну справу цей рух не веде будь-якої діяльності в Москві, але спортивний клуб «Здорова нація» продовжує працювати – вже без прив’язки до громадського руху. Щось говорити про Макар’єва в спортклубі «Здорова нація» для Радіо Свобода відмовилися.

Звідки гроші?

На які кошти «Здорова нація» організовувала безкоштовні тренування в Москві, також не зрозуміло. «Георгій Макар’єв займався і займається бізнесом», – розповідав про нього Олександр Макар’єв. Але, судячи з інтернет-бази «За чесний бізнес», Макар’єв Георгій Олександрович не є керівником чи власником будь-яких комерційних структур.

Про Георгія Макар’єва в мережі небагато відомостей. Він – колишній слідчий, уродженець Кабардино-Балкарії. Має аккаунт на сайті «Стихи.ру», є майстром спорту з боротьби (наказ Міністерства спорту Росії №25-нг від 6 квітня 2016 року). У російській Федерації грепплінгу Радіо Свобода підтвердили, що Макар’єв брав участь в міжнародних змаганнях в категорії «ветерани».

Поки у справі про побоїще на Хованському кладовищі звинувачують 16 осіб, розслідування щодо інших осіб триває. Через «першу справу Хованського кладовища» Георгій Макар’єв перебуває в розшуку як організатор заворушень. Левон Агаджанян, керівник слідчої групи СКР у цій справі, дав інтерв’ю «Известиям».

Побоїще на Хованському кладовищі
Побоїще на Хованському кладовищі

За оголошеною ним версією слідства, «Здорова нація» на Хованському кладовищі діяла в інтересах чиновника похоронної служби «Ритуал» Юрія Чабуєва (він також серед обвинувачених). Спортсмени «Здорової нації» повинні були силовим шляхом видалити з кладовища мігрантів, які виконують там різні роботи за готівку – в обхід «Ритуалу». У разі успіху спортсменів повинні були включити у цвинтарні ПОПи (приватні охоронні підприємства). Можливий дохід «Здорової нації» від цієї діяльності слідство оцінює в 100 мільйонів рублів.

За даними «Новой газети», слідча група з Москви виїжджала до Луганська, щоб затримати Макар’єва, але не змогла це зробити. При цьому Макар’єв продовжує брати участь в Луганську в публічних заходах.

Олексій Карякін зазначив в розмові з Радіо Свобода, що, через те, що Росія не визнає «ЛНР», офіційний запит про екстрадицію з Москви до Луганська відправити неможливо. Офіційний шлях взаємодії правоохоронних органів Росії і сепаратистів – зробити запит про екстрадицію через Абхазію чи Південну Осетію, які «ЛНР» визнали.

Один із керівників партії «Інша Росія» (тривалий час взаємодіяла з угрупованням «ЛНР») Олександр Аверін розповів Радіо Свобода, що ситуація з Макар’євим незвичайна: неофіційно російські правоохоронці прекрасно почувають себе в Луганську і затримують там тих, кого вважають за потрібне. Бували випадки, коли представники угруповання знімали з передової і відправляли до Росії людей, що перебувають у розшуку. На думку Аверіна, слідчій групі з Москви і керівництву «ЛНР» чомусь поки не вдалося домовитися.

Олександр Аверін
Олександр Аверін

Оголошення про розшук Георгія Макар’єва розміщене на сайті громадської організації «Центр сприяння державі у протидії екстремістській діяльності», яка діє в Ростовській області і Краснодарському краї. У цьому центрі Радіо Свобода розповіли, що передавали відомості про розшук Макар’єва в Росії адміністрації та «правоохоронним структурам» угруповання «ЛНР». За їхніми даними, рішення на цей момент не видавати його ухвалив особисто Ігор Плотницький.

На момент публікації «прес-служби» так званого «міністерства держбезпеки» угруповання «ЛНР» і Ігоря Плотницького не надали Радіо Свобода коментаря щодо ситуацію з Георгієм Макар’євим.

Матеріал повністю – на сайті Російської реакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG