Доступність посилання

ТОП новини

Російський план: розіграти в Україні сценарій хаосу (огляд преси)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

9 травня – це своєрідний тест, після якого потрібно робити серйозні висновки, інакше картинка з подачі і на радість Кремля повторюватиметься з року в рік, наголошує газета «День». Експерт видання переконує, що фактично зараз Україну підштовхують не до чергового Майдану 3.0. Російський план більш підступний: привести Україну до післямайданної руйнації, розіграти сценарій хаосу, який у 2014 році не спрацював виключно завдяки зусиллям українського суспільства. Кремль підтримує проросійських українських політиків грошима та ресурсами саме задля того, щоб їхніми руками розпочати всередині країни війну всіх проти всіх. Те, що вулицями українських міст ідуть колони екзальтованих бабусь із портретами Сталіна – це ще не поразка. Це сигнал того, що поразка неминуча, якщо не вдасться змінити ситуацію. Причини того, що Україна стрімко наближається до чергової національної катастрофи, полягають в небажанні політичної еліти бачити далі від власного банківського рахунку, наголошує газета в статті «Підготовка до реваншу».

Три роки тому Росія в деяких районах Луганської та Донецької областей організувала так звані «референдуми». Назвати ці флешмоби референдумами в розумінні волевиявлення народу – не просто важко, а й неможливо, переконує газета «День». «Людьми, які допомагали Путіну захопити частину Донбасу, досі ніхто не займається», – переконує експерт газети. Він стверджує, що Кремль існує за рахунок страху і створення міфів. Культивація ілюзій небезпечна, але на певний час дає змогу реалізувати імперські наміри, фактично обдурити людей. «Бессмертные полки» та «референдуми» – елементи імперської паралельної реальності, якими окупантові зручно маніпулювати і в яких обдуреним – комфортно існувати. Брехнею можна пояснити й виправдати будь-що, в тому числі вбивства та окупацію. Зрештою, ті іграшкові папірці, що їх бойовики називали «бюлетенями», стали першою перепусткою до страшної трагедії – тисяч загиблих і втрат територій. Вони стали прологом до сепаратистьских угруповань, де вже народжується покоління, яке не пам’ятає України. На цьому експерт «Дня» наголошує в статті «Болючі уроки байдужості».

Тижневик «Країна» стверджує, що в Україні практично відсутнє громадянське суспільство. Це мають бути свідомі платники податків, які на власні гроші себе забезпечують. А українське «громадянське суспільство» – це організації, які жебрають в олігархів. Потенціал волонтерського руху доволі ситуативний. Його об’єднує ворог, доки війна. Війна не змінила українців. Вона змусила відчути масштаб країни. Для більшості людей на Західній Україні слова «Донецьк, Суми, Харків» були як далека галактика. З війною Україна ніби побачила сама себе. На фронті люди з різних регіонів почали між собою окопний дискурс. Виникла низова комунікація, якої ніколи не було. Це і є становлення нації, переконує в тижневику «Країна» письменник Володимир Єшкілєв.

Валерія Гонтарева офіційно покидає посаду голови НБУ, залишаючи інтригу з її можливим наступником, констатує газета «Україна молода». Найближче засідання Верховної Ради, на якому можуть розглядати питання про відставку очільниці НБУ, заплановане на 16 травня. Тим часом, за інформацією видання, Валерія Гонтарева нібито планує піти у двомісячну відпустку – і таким чином уникнути звіту перед парламентом, який запустить процедуру її відсторонення від посади. Докладніше про те, хто і чому може стати її наступником «Україна молода» розповідає в статті «І все-таки вона йде!..»

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG