Доступність посилання

ТОП новини

Окупанти з бульдозером: як знищують археологічні пам'ятки Криму


Незважаючи на протести кримських археологів, в урочищі Артезіан під Керчю, яке є заповідною зоною, 7 травня розпочались роботи з розробки піщаних кар'єрів. Також активні розкопки тривають і в місцях будівництва Керченського мосту й траси «Таврида». Заради останньої знесуть фрагмент Тірітакського оборонного рову, який захищав кримчан від набігів кочівників. При цьому, за результатами незалежної експертизи, пісок, що видобувається в урочищі Артезіан, не годиться для будівництва великих об'єктів, адже містить занадто багато глинистих домішок.

Скільки пам'яток археології вже знищено через будівництво? Чи нестимуть російські археологи відповідальність за роботу в окупованому Росією українському Криму?

Про це говоримо зі співробітником Інституту археології НАН України В'ячеславом Барановим, а також заступником міністра культури України Тамарою Мазур.

Бульдозером по археології
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У вересні 2016 року «прокуратура» Криму обіцяла провести перевірку, однак пісок у заповідних зонах видобувається. Тоді ж підконтрольна Кремлю директорка Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника Тетяна Умрихіна повідомила, що запланована розробка кар'єрів з видобутку вапняку поруч зі ще одним знаковим об'єктом – музеєм історії оборони Аджимушкайських каменоломень, який радянські солдати утримували з 30 травня до 16 вересня 1942 року. Земельна ділянка, на яку видана «ліцензія», розташована в 500 метрах від каменоломень. 28 квітня у прес-службі Інституту археології Російської академії наук повідомили, що поруч із трасою, що веде до недобудованого Керченського мосту, був виявлений склеп, зведений за часів Олександра Македонського.

– З нами на зв'язку співробітник Інституту археології НАН України В'ячеслав Баранов. В'ячеславе, в окупованому Криму заради амбітних інфраструктурних проектів знищуються пам'ятки археології. Як Ви можете це прокоментувати?

Знищення археологічних пам'яток – це відповідальність окупаційної влади
В'ячеслав Баранов

Баранов: Будівництво в усьому світі часто знищує археологічні пам'ятники, адже не завжди будівництво можна вести в обхід пам'яток. Це було б меншою проблемою, якби пам'ятки були вивчені на належному рівні, а унікальні об'єкти можна було зберегти. Знищення археологічних пам'яток – це відповідальність окупаційної влади. До того ж, в Крим зайшло багато непрофесійних, сумнівних археологів, які ніколи там не працювали. Перед ними завдання – якомога швидше «вивчити» і видати висновок про можливість продовження будівництва. Це було завжди, в Росії навіть більше, ніж у нас. Зокрема, тому, що у нас не були дозволені приватні археологічні компанії.

В'ячеслав Баранов
В'ячеслав Баранов

– Чи є важелі впливу на ситуацію з боку України?

Баранов: Їх немає, тому що Росія окупувала Крим і не зважає на юридичні механізми. Можна хіба що намагатися моніторити ситуацію, відстежувати публікації в пресі, адже доступ міжнародним спостерігачам закритий. Але можна хоча б викласти позицію держави з цього питання і принаймні виносити скарги на кожну спробу археологічних робіт на рівні міжнародного співтовариства. Наш інститут це робить, але позиція держави не озвучена.

– Що може вплинути на російських археологів?

Баранов: Тільки жорстка заборона на поїздки у західні країни в подальшому. Російські археологи зацікавлені в отриманні західних грантів, роботі в тамтешніх бібліотеках. Це подіяло б витверезливо.

– З нами на зв'язку заступник міністра культури України Тамара Мазур. Тамаро, що Ви можете сказати про останні розробки в Криму, які зачіпають пам'ятки археології?

Ми постійно фіксували і фіксуємо такі правопорушення з боку окупанта й інформуємо міжнародні організації
Тамара Мазур

Мазур: Міністерство культури України підготувало заяву в ЮНЕСКО, ICOMOS та Міністерство закордонних справ з проханням відіслати ноту Російській Федерації. Ми постійно фіксували і фіксуємо такі правопорушення з боку окупанта й інформуємо міжнародні організації. На жаль, інших важелів впливу в нас немає.

Позиція держави однозначна: наприкінці 2016 року ми відіслали список археологів, які отримали відкриті листи в Росії для дослідження території Криму, до СБУ, щоб були відкриті кримінальні провадження. Ми будемо просити про це і прокуратуру Автономної Республіки Крим.

– Хто нестиме відповідальність за знищення археологічних пам'яток?

Мазур: Відповідальність за збереження всіх пам'яток, згідно з українським та міжнародним законодавством, на окупованих територіях несе країна-окупант. Але всі археологи, які знають, що порушують закон, так само мають бути засуджені. Це стосується будь-яких археологів, які ведуть розкопки на окупованих територіях.​

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG