Доступність посилання

ТОП новини

Підірвати ватажка: хто і як полює на Захарченка та Плотницького


Олександр Захарченко та Ігор Плотницький (праворуч), ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», які визнані в Україні терористичними
Олександр Захарченко та Ігор Плотницький (праворуч), ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», які визнані в Україні терористичними

Майже десять вибухових пристроїв і жодної жертви. Такі підсумки чергового невдалого замаху на ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка. Інцидент стався напередодні 9 травня. У невдалій спробі вбивства бойовики поспіхом звинуватили українську сторону. Те саме казали після торішнього вибуху в Луганську, який прогримів біля машини лідера угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького. Тоді ватажок бойовиків теж особливо не постраждав. «Донбас.Реалії» розбиралися, як головним бойовикам вдається залишатися неушкодженими і кому насправді вигідне полювання за ними.

Ранок 8 травня, Донецька область. Меморіальний комплекс Савур-Могила. Кілька тисяч місцевих жителів приїхали чи організовано звезені на курган, щоб взяти участь в урочистостях до Дня перемоги. До святкування все готово, чекають головного гостя – Олександра Захарченка, лідера угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним.

Момент вибуху, нібито випадково, знімають на відео місцеві журналісти. Але Захарченко цілий і неушкоджений. Він оперативно з’являється перед камерами. Одразу з доказами.

Лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко демонструє «докази» замаху на себе. (скріншоти з інтернет-видань Life.ru і NewsFront)
Лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко демонструє «докази» замаху на себе. (скріншоти з інтернет-видань Life.ru і NewsFront)

«Це подарунки на 9 травня, які нам сьогодні подарували. Шість вибухових пристроїв спрацювали, начинені вони були ось такими речами», – заявив тоді лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко.

З інформаційної подачі бойовиків, вибухи одразу ж стають терактом, який нібито підготували українські силовики. Більше того, це одразу кваліфікують як замах на лідера угруповання «ДНР».

За версією бойовиків, уздовж дороги на Савур-Могилу нібито заклали 9 вибухових пристроїв. Шість з них вибухнули незадовго до появи кортежу Захарченка. Один знешкодили бойовики, ще два – не спрацювали.

За версією бойовиків, уздовж дороги на Савур-Могилу нібито заклали 9 вибухових пристроїв
За версією бойовиків, уздовж дороги на Савур-Могилу нібито заклали 9 вибухових пристроїв


На питання журналістів пропагандистських ресурсів про те, «чи в республіці очікували, що Київ таким чином себе поведе в цей святий день», ватажок «ДНР» Захарченко відповів: «Так ми кожен день на це чекаємо».

Міноборони: просто вбивати Захарченка немає сенсу

Українські військові спростовують звинувачення бойовиків. Навпаки, в Міністерстві оборони запевняють: Захарченко тут потрібен тільки живий.

Захарченко – переляканий свідок. Якщо його взяти у полон, він усе розкаже. Просто вбивати його немає сенсу
Андрій Лисенко

«Захарченко – переляканий свідок. Якщо його взяти у полон, він усе розкаже. Просто вбивати його немає сенсу. Нам потрібні свідки. Живі свідки, які отримують напряму вказівки з Кремля», – зауважив спікер Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.

Військовий інструктор: ця міна не для ураження машини противника

Шість вибухів і жодного постраждалого. Зібравши всю доступну інформацію про інцидент на Савур-Могилі, журналісти програми «Донбас.Реалії» вирушили до експерта, щоб отримати висновок професіонала та розібратися, чи був вибух сфальсифікований.

Військовий інструктор Олександр коментує так званий замах на Захарченка
Військовий інструктор Олександр коментує так званий замах на Захарченка

Олександр, так він попросив себе представити, – військовий інструктор. Він навчає бійців перед відправкою на передову. Сам не раз брав участь у боях. Скоро може знову повернутися на Донбас, тому вирішив приховати своє обличчя.

«Ця міна розрахована на поразку піхоти, а не для ураження транспортних засобів противника», – розповів Олександр.

Це ОЗМ-72, протипіхотна осколкова міна. На армійському сленгу – «відьма». Коли вона спрацьовує, бойова частина пристрою підлітає майже на метр, після чого вибухає.

Протипіхотна осколкова міна ОЗМ-72
Протипіхотна осколкова міна ОЗМ-72

Радіус суцільного ураження – 25 метрів. Елементи, з яких складається міна – дві з половиною тисячі металевих кульок.

Замах на Захарченка: сумнівні докази

Як стверджують бойовики, чотири із шести мін, які вибухнули, були зариті на узбіччі, ще дві – прикріплені до дерева біля дороги, якою мав проїхати Захарченко. За словами експерта, це дуже дивна розстановка. Якщо, як стверджують бойовики, планувався замах – при такому розташуванні мін вони практично не могли заподіяти шкоди лідеру бойовиків, який їздить на броньованій машині.

Якби він вийшов з машини – ми б його вже не побачили
військовий інструктор Олександр

«Якби він вийшов з машини і пішов подзюрити у напрямку, де була встановлена ця ОЗМ, тоді – так, ми б його вже не побачили. Або ж побачили його похорон. А у зв’язку з тим, що він знаходився в автомобілі, нічого страшного з ним не сталося», – каже військовий інструктор.

Військовий інструктор Олександр аналізує фото з місця події
Військовий інструктор Олександр аналізує фото з місця події

В Олександра також виникли серйозні сумніви в автентичності доказів, які продемонстрував Захарченко.

«Кружечок рівний, ніде не подряпаний, нічого немає. Як правило, після вибуху, кола не такі рівні. Вони «покоцані», подряпані, побиті», – говорить Олександр.

Замахи на бойовиків – це тенденція

Невдалий замах на Захарченка – випадок не поодинокий. На життя лідера угруповання «ЛНР» теж, нібито, здійснювали замах. І теж невдало.

«Я пам’ятаю сам момент вибуху. Кілька секунд, я бачив як почали розлітатися осколки, але це була якась частка секунди. Тобто, час було розтягнуто. Потім був різкий вибух й удар», – заявляв тоді ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький.

Вибух автівки Плотницького відбувся у Луганську на перетині вулиць Карпінського і Ватутіна
Вибух автівки Плотницького відбувся у Луганську на перетині вулиць Карпінського і Ватутіна

Вибух відбувся у Луганську минулого літа, на перетині вулиць Карпінського і Ватутіна. Бойовики заявили, що вибухівка була закріплена на зовнішній поверхні стовпа, приблизно метр від землі. Судячи з усього, вибух прогримів в момент, коли броньований джип Плотницького пригальмував на світлофорі.

Після замаху – одразу на роботу

Тоді кадри з понівеченим позашляховиком швидко розлетілися мережею. Як і чутки про важкі поранення Плотницького. Але вже через три дні після так званого замаху, лідер луганських бойовиків вийшов на роботу. Така невразливість головного бойовика угруповання «ЛНР» зовсім не дивує військового інструктора. Він проаналізував фото і відео з місця інциденту й дійшов висновку, що вибух був надто слабкий, щоб серйозно нашкодити пасажирів автомобіля.

Якби в заряді були болти, кульки від підшипників або поколоті цвяхи, то на цих фотографіях було видно пошкодження
Олександр

«Якби в заряді були болти, або ж кульки від підшипників, поколоті цвяхи – те, що може принести реальну шкоду організму, то на цих фотографіях було б чітко видно пошкодження автомобіля, тобто дірки. А якщо були б дірки в автомобілі, то були б й дірки у пасажирів, які знаходилися в салоні. А тут, швидше за все, двох осіб контузило, та й по всьому», – коментує замах на лідера луганських бойовиків військовий інструктор Олександр.

«Самі підготували, самі зробили, й самі звинуватили українську сторону» – СБУ

Підрив в ліфті бойовика Арсена Павлова, більш відомого як «Моторола», спалений з вогнемета у власному кабінеті, бойовик Михайло Толстих на прізвисько «Гіві», підірваний в автомобілі один з лідерів луганських бойовиків Олексій Мозговий... Їх не врятували ані статус, ані посилена охорона, ані броня. А ось замахи на Захарченка та Плотницького, через волаючий непрофесіоналізм, виглядають як банальне інсценування, вважає відставний контррозвідник Олег Стариков.

Співробітник СБУ та полковник Олег Стариков
Співробітник СБУ та полковник Олег Стариков

«Самі підготували, самі зробили, й самі потім вирішили звинуватити українську сторону. Тому, це звичайний фейк. На мою думку, це навіть не було погоджено з кураторами з числа російських спецслужб. Тому це було зроблено так непрофесійно і по-дитячому», – каже співробітник СБУ та полковник Олег Стариков.

Те, що сталося з Плотницьким – псевдозамах – експерти

Починаючи з 2015 року, вже понад 10 польових командирів і впливових бойовиків були ліквідовані на Донбасі. Вбивці досі не названі. Остання хвиля загадкових смертей прокотилася по окупованій Луганській області саме після невдалого замаху на Плотницького.

Нібито повісився так званий голова «пади міністрів» угруповання «ЛНР» Ципкалов, екс-«міністр сільського господарства» угруповання Литвин помер від інфаркту, колишній голова угруповання Болотов помер від зупинки серця, начальник місцевої фейкової міліції Анащенко – підірваний.

Починаючи з 2015 року, більше десяти польових командирів і впливових бойовиків були ліквідовані на Донбасі
Починаючи з 2015 року, більше десяти польових командирів і впливових бойовиків були ліквідовані на Донбасі

Експерти впевнені: те, що сталося з Плотницьким – спланований псевдозамах для того, щоб розв’язати руки для розправи над конкурентами. Схожий сценарій тепер можуть розіграти і в сусідньому угрупованні «ДНР».

«Придушити тих, хто стоїть поруч і починає брати не по чину, намагається дивитися на його крісло. Це розв’язує йому руки: ось, дивіться, на мене замах, довкола вороги. Тобто, це психологія нагнітання», – каже політолог Кирило Сазонов.

Помічник президента Росії Владислав Сурков (зверху ліворуч), президент Росії Володимир Путін (зверху праворуч), ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (внизу ліворуч) та ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький (внизу праворуч)
Помічник президента Росії Владислав Сурков (зверху ліворуч), президент Росії Володимир Путін (зверху праворуч), ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (внизу ліворуч) та ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький (внизу праворуч)

У будь-якому випадку, вважає політолог, розслаблятися лідерам бойовиків не варто. Їхнє життя – в руках Кремля. І керувати, а може навіть і дихати, ті будуть лише доти, доки це вигідно Росії.

ПОВНИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG