Доступність посилання

ТОП новини

Україна обходиться без донецького антрациту (огляд преси)


«Український тиждень» зазначає, що більш як два роки після окупації Росією частини Луганської та Донецької областей країні нав’язувалася думка про неможливість нормального функціонування української електроенергетики без стабільного постачання антрацитового вугілля звідти. Цим обґрунтовувалася необхідність масштабних фінансових вливань і збереження безперешкодної торгівлі з підконтрольними ворогу територіями. Проте перше ж випробування практикою спростувало всі ці міфи. Реальність останніх місяців підтвердила, що критична залежність української енергетики від окупованих територій була лише штучно нав’язаним міфом. Конкретніше йдеться в статті «Життя без антрациту».

В питаннях інформаційної війни Україна програє з розгромним рахунком, стверджує «Український тиждень». Скажімо, у підконтрольній Києву Авдіївці продаються приставки цифрового телебачення, на яких від початку прошиті 35 російських каналів: «Москва», «Звезда», «Россия 24», LifeNews та інші. І ЖОДНОГО українського. Тому й населення оцінює події на Донбасі з точки зору Кремля, наголошує видання. Замість чіткої позиції, спланованої соціальної політики, розумної пропаганди, цілковите відсторонення, заборони, звалювання на волонтерів своїх безпосередніх функцій. Поцілити одному кулею в лоба просто, але це нічого не вирішує, а от поцілити одразу тисячам у голову правильною інформацією, розумною політикою значно складніше, але в тисячі разів ефективніше. Та все одно спочатку треба визволяти не землю, а мізки й душі населення на окупованих територіях, щоб не прийти туди новими загарбниками, натикаючись на ще більшу ненависть, і щоб знову не лунав біля кожного магазину Гімн України… за червінець. Про це тижневик пише в статті «Гімн за гроші».

А про можливі сценарії подолання наслідків розмежування Донбасу «Український тиждень» пише в матеріалі «Шляхи деокупації».

Дописувач тижневика «Дзеркало тижня» переконує, що вирішення проблеми забезпечення Збройних сил України та інших збройних формувань держави сучасними засобами зв'язку від самого початку війни військово-політичне керівництво країни визнавало одним із пріоритетних завдань. Це логічно, оскільки надійний, захищений зв'язок, який називають нервами армії, є основою управління військами. А без сучасних засобів зв'язку всі розмови про оборонний потенціал можуть мати лише умовний характер. На жаль, в Україні й після трьох років війни проблема залишається практично невирішеною, зазначає дописувач. Про те, чому і як потрібно вирішувати проблему, йдеться в статті «Розхитані «нерви» армії».

Військова допомога країн НАТО, і насамперед США, зараз має величезне значення для успішного спротиву російській агресії. Але чи відповідає характер цієї допомоги реальній обстановці, і наскільки ця допомога ефективна? Про це «Дзеркало тижня» розповідає в матеріалі «Військова техніка США для України: політичний символізм і цілепокладання».

В сучасній війні необов'язково запускати ракети, щоб паралізувати роботу всієї держави, наголошує тижневик «Фокус». Досить відключити світлофори, викликавши транспортний колапс, через інтернет заблокувати роботу держструктур або одним натисканням клавіші знеструмити міста-мільйонники. Світ переживає розквіт кіберзлочинності, де хакерами виступають самі держави. В Україні системного розуміння цієї загрози все ще немає, наголошує тижневик. Секретарі, що продовжують відкривати файли, замасковані хакерами під робочі документи, і люди, що переходять за підозрілими посиланнями, – найвразливіше ланка системи кібербезпеки. На цьому «Фокус» наголошує в матеріалі «Мережевий shit».

10 травня стало останнім робочим днем Валерії Гонтаревої на посаді глави Нацбанку, нагадує «Новое время». За словами самої Гонтаревої, її місія завершена. Однак це не означає, що новому керівнику НБУ належить спочивати на лаврах. Перед ним стоїть щонайменше сім важливих завдань. Серед них: проблемні кредити, домінування державних банків. Про інші п'ять завдань тижневик розповідає в статті «По заданому курсу».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG