Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ масово поширили фейк про побиття нібито української школярки у Польщі


Російські, українські та проросійські видання повідомили про побиття української школярки у Гданську 11 травня. До новини підкріпили і відео. Однак у ЗМІ Польщі не йдеться про те, що жертвою побиття була українка. А професор Гданського університету Марта Коваль повідомила, що це польська школярка, і закликала звернути увагу на фейкові новини про це у ЗМІ.

У вівторок російські, українські та проросійські видання поширили новину, буцімто у Польщі побили українську школярку. Це начебто сталось біля однієї зі шкіл польського Гданська. Так, наприклад, сайт українського каналу ZIK вийшов із заголовком: «У польській школі натовп підлітків жорстоко побив українку». ЗМІ послались на Facebook-сторінку Маріки Питлевської, яка виклала відео побиття у відкритий доступ.

«Стало відомо, що 11 травня близько однієї зі шкіл польського міста Гданська була жорстоко побита і принижена українська школярка. Дівчинку цькував натовп ровесниць зі словами «бандерівська курва», агресивні підлітки завдавали жертві удари по голові і животі», – пишуть «Ведомости-Украина».

На своїй сторінці у Facebook на новину ZIK та «Ведомости» відреагувала професор Гданського університету, член Об'єднання українців Польщі​ Марта Коваль. Вона спростувала інформацію, про те, що жертвою побиття була українка.

«У матеріалі ZIK – дійсності відповідає лише одне: дівчата-підлітки побили колежанку. На жаль, це один з багатьох випадків агресії серед підлітків. Жертва нібито обзивала маму однієї з нападниць і опублікувала особисті фото в порнографічному аранжуванні на ФБ. Інцидент набув дуже широкого розголосу. Випадок сумний і страшний, але жертва побиття НЕ Є УКРАЇНКОЮ!!!!Це польська школярка, яка, до того ж, вже сама мала клопоти із законом», – наголошує Марта Коваль.


Професор університету також зазначила, що ані у дописі Маріки Питлевської у Facebook, на яке масово послались у ЗМІ, ані в інших матеріалах нема жодної згадки про національність побитої дівчинки та не йшлося про «ксенофобію». Вона оприлюднила й інформацію про інцидент.

«Нападниці були затримані поліцією відразу після побиття (до речі, їх було троє, а не натовп), а вчора стали перед судом у справах неповнолітніх. Двоє з них наразі, до рішення суду, перебуватимуть у т. зв. «поправчату» (це щось на кшталт колонії), а одну, якій ще не виповнилося 13 років, відпустили додому під нагляд судового куратора. У школі працюють психологи», – повідомила Марта Коваль.

На сайті ZIK пізніше опублікували спростування новини.

Фейкову новину надрукували і поширили інші сайти та видання: «НА-Харьков», «Русская весна», «Вести», News Front, сайт російського каналу «РЕН-ТВ».

Новину також поширив український канал «112 Украина».

Як пише видання polsatnews.pl, є 2 основні версії конфлікту, що стався 11 травня: через хлопця або через образи матері однієї з дівчаток.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG