Доступність посилання

ТОП новини
У Страсбурзі підписали рішення про лібералізацію візового режиму для України
У Страсбурзі підписали рішення про лібералізацію візового режиму для України

Безвіз підписано. Живий блог

Сьогодні у Європарламенті остаточно затвердили рішення про безвізовий режим для України. Документ підписали президент Європейського парламенту та представник мальтійського головування в Раді Євросоюзу. Участь у церемонії підписання бере і президент України Петро Порошенко. Радіо Свобода разом із ТСН.UA вела живий блог, у якому транслювало ключові події дня та згадало основні аспекти лібералізації візового режиму Євросоюзу з Україною.

Рішення про лібералізацію візового режиму для України опублікують в офіційному журналі Євросоюзу 22 травня 2017. За 20 днів після цього «безвіз» набуде юридичної сили. Радіо Свобода завершує живий блог, дякуємо всім, хто слідкував разом із нами.

Європарламентар від Німеччини Ребекка Гармс закликала українську владу не припиняти проведення реформ.

«Після Революції Гідності Україна втілила вражаючі реформи, особливо враховуючи війну, у яку її втягнув Путін. Я поділяю радість українців щодо безвізового режиму. Я також хочу використати цей момент, щоб закликати владу України не сходити зі шляху реформ. Разом із численними друзями України у Європейському парламенті ми продовжуватимемо підтримувати наших колег у Верховній Раді і у громадянському суспільстві у роботі над реформами заради незалежних та ефективних державних інституцій і проти корупції. Ми віримо в Україну», – зазначається у зверненні на офіційному сайті євродепутата.

«Зникла остання перешкода ЄС», – написав у Twitter колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

Щоб потрапити до Європи без віз, потрібно знати правила. До 11 червня є час, щоб розібратись, а ми зібрали основні запитання і відповіді на них в інтерактивному тесті.

«Маємо разом працювати задля миру та стабільності у регіоні», – пише у Twitter президент Європарламенту Антоніо Таяні.

Інформацію про те, як подорожувати до Європи за новими правилами, можна знайти на сайті проекту «Відкрий Європу».

Організація «Європа без бар'єрів» опублікувала інфографіку про те, куди і чому їздять українці.

Заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв повідомив журналістам у Брюсселі, що рішення Європейського Союзу про надання громадянам України безвізового режиму набуде чинності у ніч з 10 на 11 червня 2017 року. Про це пише інформаційна агенція «Інтерфакс».

Депутат від «Самопомочі» і член парламентської групи «ЄвроОптимістів» Олена Сотник пише про міфи довкола безвізового режиму та про його реальні переваги.

Привітання українцям опублікувала прес-служба найбільшої фракції у Європарламенті – Європейської народної партії.

Євросоюз розкриває для вас свої обійми!


«Ми виступаємо із сильним політичним посланням до українських громадян: Євросоюз розкриває для вас свої обійми! – наводить прес-служба слова євродепутата і доповідача з питань України Міхаеля Галера. – Я впевнений, що окрім бізнес-подорожей, молодь безпосередньо виграє від легкого доступу до Євросоюзу. Приїздіть і знайомтеся з нашими країнами і нашими громадянами. Дивіться, як ефективні публічні адміністрації надають послуги та інфраструктуру. Чим більше досвіду матимуть українські громадяни з ЄС, тим більше ми бачитимемо підтримку для реформ, демократії і верховенства права в Україні. Ми також надсилаємо сигнал мешканцям окупованих територій Донбасу та Криму, які нині не можуть скористатися такою візовою свободою».

Речниця парламентської групи Марія Габріель зазначає у зверненні: «Ми скеровуємо потужний меседж громадянам України, які бачать свою країну відданою європейському шляху. Ми не повинні забувати, що коли ми дискутуємо про візову лібералізацію, ми говоримо про права громадян, про життя громадян. Справді, скасування віз – це чудовий інструмент, що дозволить контакт від людини до людини і будує мости між народами».

Власники закордонних паспортів старого зразка все одно будуть змушені отримувати візи для поїздок до Європи. Ті, хто не має біометричного паспорту, але мають чинну візу і паспорт старого зразка, можуть подорожувати Європою так, як і раніше.

Журналістка Радіо Свобода Богдана Костюк нагадує про європейську мрію українців.

Згідно із повідомленням на сторінці мальтійського президентства Ради Європейського союзу у Twitter, безвізовий режим набуде чинності 11 червня 2017 року.

Чи є різниця між «безвізом» для України і «безвізом» для Донбасу, з'ясовували «Донбас.Реалії».

«Цивілізаційним рішенням» назвав ухвалення безвізового режиму політичний оглядач Павло Нусс.

Привітання від прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Міністр закордонних справ України подякував усім партнерам.

«Привіт, Європо!» – показують у мультику представництва Євросоюзу в Україні. А які у вас емоції у зв'язку з остаточним ухваленням безвізового режиму для України? Діліться з Радіо Свобода у соцмережах!

Ось як «безвіз» оцінюють письменники Сергій Жадан та Юрій Андрухович.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG