Доступність посилання

ТОП новини
У Страсбурзі підписали рішення про лібералізацію візового режиму для України
У Страсбурзі підписали рішення про лібералізацію візового режиму для України

Безвіз підписано. Живий блог

Сьогодні у Європарламенті остаточно затвердили рішення про безвізовий режим для України. Документ підписали президент Європейського парламенту та представник мальтійського головування в Раді Євросоюзу. Участь у церемонії підписання бере і президент України Петро Порошенко. Радіо Свобода разом із ТСН.UA вела живий блог, у якому транслювало ключові події дня та згадало основні аспекти лібералізації візового режиму Євросоюзу з Україною.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вітає українців з історичною подією.

«Тільки заради візової лібералізації ми втілили в життя 144 реформи і ми впевнені, що будемо продовжувати цей процес», – президент Петро Порошенко.

«Після цього важливого рішення стосунки між вашою країною та Європейським союзом будуть легшими», – президент Європейського парламенту Антоніо Таяні.

«Ласкаво просимо до Європи», – так відповів європейський комісар з міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос на запитання кореспондента Радіо Свобода про те, чи має він якесь послання для українців.

Ласкаво просимо до Європи


«Ми схвалили механізм призупинення безвізового режиму. Він не стосується суто України, він стосується всього регіону. Але механізм не застосовуватимуть, якщо буде повага до всіх правил. Тож справа за українцями - захищати цей привілей», – зазначив він.

Дімітріс Аврамопулос, Європейський комісар з міграції та внутрішніх справ в інтерв'ю Радіо Свобода:
«У сферах економіки, торгівлі, бізнесу в регіоні Україна є важливим гравцем. Чи ми говоримо про мир, стабільність, дружбу, співпрацю, чи ми говоримо про культуру, туризм – ми розглядаємо Україну як одного з ключових партнерів у регіоні. Той факт, що українці тепер можуть відвідувати Європу у значно простіший спосіб... важливо і для ЄС, і для України».

Помаранчева революція, Революція Гідності, відстоювання європейських цінностей на сході України, боротьба з корупцією - ось кроки на шляху України до безвізового режиму, зазначає кореспондент Радіо Свобода у Празі Ростислав Хотин.

Радіо Свобода поцікавилося у киян, що стояли у черзі до паспортного столу, до якої країни ЄС вони хотіли б поїхати у першу чергу, а також чому вони саме сьогодні вирішили подати документи на оформлення біометричного паспорта.

Вперше про безвізовий режим для України заговорили майже 10 років тому - у 2008-му, згадує Керівник бюро Радіо Свобода в Брюсселі Рікард Йозвяк в ефірі Радіо Свобода. За його словами, загроза того, що візи для українців поновлять, все ж існує.

Згадуємо, як 6 квітня безвізовий режим для України голосували у Європейському парламенті. «За» висловився 521 європарламентар, проти були 75, 36 – утрималися. За день до цього Європарламент провів дебати, а наступним кроком було голосування в Комітеті постійних представників (COREPER) і потім на Раді міністрів ЄС.

Рада Євросоюзу ухвалила остаточне рішення про безвізовий режим 11 травня 2017 року. У Харкові це відсвяткували підняттям прапорів на центральній площі міста – площі Свободи. Харків'яни поділилися думками про «безвіз» із кореспондентом Радіо Свобода.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, лише чверть українців знає, як працюватиме безвізовий режим. У спецпроекті Радіо Свобода зібрані найпоширеніші запитання та відповіді на них.

Церемонія підписання рішення про безвізовий режим для України відбулася сьогодні у Страсбурзі, Франція. Усе про безвізовий режим Євросоюзу для України дивіться у прямій трансляції.

XS
SM
MD
LG