Доступність посилання

ТОП новини

Чому Путін вибрав Україну як об'єкт воєнної агресії? (Огляд преси)


Під час протесту у Вашингтоні біля будівлі Білого дому проти агресії Росії стосовно України, 6 березня 2014 року (ілюстраційне фото)
Під час протесту у Вашингтоні біля будівлі Білого дому проти агресії Росії стосовно України, 6 березня 2014 року (ілюстраційне фото)

В України немає шансів на перемогу над зовнішнім ворогом, якщо українці не зможуть перемогти самих себе у війні з корупцією, переконаний дописувач «Дзеркала тижня». Він вважає, що Путін вибрав саме Україну як об'єкт воєнної агресії, бо вона була найлегшою з достойних цілей. Легкою і привабливою. Такою ж, як і в січні 2006 року, коли українська державна компанія «Нафтогаз» підписала багатомільярдний контракт зі швейцарською приватною компанією RosUkrEnergo, передавши їй у монопольний контроль найприбутковіші сегменти українського газового бізнесу. І все це за одну ніч переговорів у Москві. Ця подія змусила задуматися російську сторону над очевидним запитанням: «А може, Київ ще щось готовий так само легко віддати?». Докладніше про те, як Україна без бою здавала свої інтереси, і про корупційні газові схеми в «Дзеркалі тижня» розповідає колишній голова НАК «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв. Стаття називається «Перемогти себе».

«Український тиждень» пише, що навряд чи варто очікувати якісних змін від нинішньої Верховної Ради. Бо за проголошеннями популістських промов депутати не вирішують значно важливіші речі. Зокрема, як нагадує видання, минає вже три роки, як не можуть змінити склад ЦВК, термін повноважень якої вичерпався. І досі не врегульований статус окупованих територій.

В цьому ж числі «Український тиждень» аналізує – для чого проросійські сили вдаються до зухвалих провокацій у Дніпрі та інших містах Південного Сходу. Тижневик стверджує, що небажання влади карати людей, що розпалювали війну, а також тіньові домовленості між державним керівництвом і колишніми регіоналами фактично підводять країну до реваншу антиукраїнських сил. Заголовок публікації – «Дніпрові «хвилі».

Тижневик «Фокус» стверджує, що переатестація Нацполіції як процес очищення системи спрацював наполовину. У поліцію в більшості йдуть романтики, але багато хто не витримує натиск старих корумпованих звичок відомства. Глава Нацполіції Сергій Князєв розповів «Фокусу» про те, як позбутися «тітушок», хто переможе бурштинову мафію, і з чим пов'язане збільшення кількості зареєстрованих злочинів.

Радянська машина заглохла 25 років тому: за цей час виросло нове покоління незалежних українців. Але дитинство і юність, наповнені розповідями старших про привидів «золотих часів», могли накласти свій відбиток на світогляд молоді. Тижневик «Фокус» перевірив, наскільки декомунізовані однолітки незалежної України і розповідає про це в матеріалі «Народжені після СРСР».

Ставши генпрокурором, Юрій Луценко обіцяв покарати «Януковича і його банду». Але саме при ньому колишня влада відчула себе максимально безкарно, переконує в тижневику «Новое время» парламентарій Сергій Лещенко. Він цікавиться – якщо Луценко здатний за 13 днів забрати 1,5 мільярда американських доларів Януковича, то що заважало йому конфіскувати майно того ж Іванющенка або братів Клюєвих, що побудували з використанням бюджетних грошей і держпідтримки мережу сонячної енергетики в Україні? Сергій Лещенко стверджує, що нині корупціонери з оточення Януковича стоять у черзі, щоб в кулуарному режимі домовитися з Банковою і генпрокурором. Його статтю «Новое время» публікує під заголовком «За законами піару».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG