Доступність посилання

ТОП новини

Хто він – росіянин, якого через образи на свою адресу хотіли лінчувати мексиканці?


Увечері 19 травня декілька десятків жителів мексиканського міста Канкун спробували лінчувати російського громадянина Олексія Макєєва, відомого своїми агресивними роликами в інтернеті.

Розгнівані мексиканці побили росіянина в його будинку. Під час сутички Макєєв завдав 19-річному місцевому жителю три поранення ножем, від яких той пізніше помер у лікарні. За фактом вбивства порушили кримінальну справу, а росіянина, який зазнав травми голови, ввели у штучну кому.

У Мексиці напали на росіянина, який ображав місцевих жителів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Хто ж такий Олексій Макєєв?

Він народився в підмосковному місті Електросталь у 1974 році. Свого часу жив у Єгипті, де працював, за його словами, інструктором дайвінгового центру. А пізніше – в Іспанії.

Із 2013-го Макєєв, відомий у мережі під ім’ям Alextime, почав публікувати в інтернеті відеозаписи, на яких ображає дітей, інвалідів та пенсіонерів. По Електросталі Макєєв розгулював з ножем або сокирою, і з лайками відштовхував зустрічних перехожих зі свого шляху.

Він записував фрагменти свого життя, які також викладав у мережу. У деяких роликів – понад 40 тисяч переглядів. У фейсбуці його відео збирають понад півтора десятка тисяч переглядів, а в одному зі збережених ютуб-каналів – майже півтори тисячі передплатників.

У репортажі російського телеканалу йшлося про те, що Макєєва кілька разів намагалися притягнути до кримінальної відповідальності, але замість цього направляли на примусове лікування на прохання матері. Замість шести місяців у психоневрологічній лікарні він провів лише один.

У клініці, де він перебував, журналістам сказали, що Макєєв – абсолютно здорова людина і має «підвищений IQ».

Пізніше в соціальних мережах Макєєв викладав довідку про те, що повністю здоровий. На відео чоловік неодноразово показував на камеру свої документи разом із серіями і номерами паспортів.

Часто у спідній білизні і на тлі килима чи плакатів із зображенням ікон Макєєв у своїх записах заявляв, що мати годувала його людськими мізками і погрожувала вбивством. На тлі звучали новини російських федеральних телеканалів.

«Я знаю, до чого вони мене готували – до того, щоб вбити мене рано чи пізно. Тому що знали, що я інший – я розумніший за них», – говорить Макєєв в одному з відео.

Батьки Макєєва неодноразово сварили його за неналежну поведінку на вулицях, вмовляли припинити записувати відео і викладати в інтернет, тому що він «може себе скомпрометувати».

Кілька ютуб-каналів і блогів Макєєва, в яких він писав про своє життя, виявилися заблокованими.

Виїхавши жити в Мексику, він продовжив викладати ролики з агресивним змістом, але вже з іншого континенту.

На вулицях він гучно кричить на перехожих, жінок із дітьми. Темношкірих він називає «дегенератами», «мавпами», показує середній палець зі словами «здохни, гнидо» чи погрозами відрізати їм кінцівки. Мексиканські ЗМІ прозвали його «російським наці-лордом».

У Мексиці до передплатників він звертався на тлі мачете, свастики і зірки Давида. А в фейсбуці скаржився, що йому погрожують «терористи» і «повії».

Як саме Макєєв потрапив до Латинської Америки – незрозуміло. У мережі з’являлися твердження, що йому там надали притулок, але ця інформація не підтвердилася.

У морському науковому центрі AquaWorld (Макєєв у соцмережах стверджував, що працює саме там) будь-який зв’язок із росіянином заперечують і кажуть, що звільнили його ще у 2015 році.

На сайті Change.org з’явилася петиція щодо депортації блогера з Мексики, її вже підписали понад 8600 осіб. А в фан-групі Макєєва у російській соцмережі «ВКонтакте», в якій налічується 541 особа, його називають «героєм нашого часу» і відкрили збір коштів на його лікування.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG