Доступність посилання

ТОП новини

Зброя замість пенсій


Військовий парад у Москві. 9 травня 2017 року
Військовий парад у Москві. 9 травня 2017 року

Незважаючи на санкції, економічне падіння та зменшення бюджетних надходжень, Росія збільшувала витрати на військову сферу. 9 травня в Москві пройшов військовий парад на честь дня Перемоги. Цього року, як було сказано, через негоду в останній момент скасували його заключну частину – авіаційну. В останні роки саме цей захід є демонстрацією військової могутності Росії. Тієї самої могутності, на яку держава витрачає величезні гроші. Але як довго вона зможе далі витрачати майже 6% від ВВП на військові потреби, скорочуючи витрати на освіту та охорону здоров’я?

За підсумками 2016 року Росія увійшла в трійку країн з найбільшим військовим бюджетом у світі. Такі дані, на підставі зіставлення загальних бюджетних витрат різних держав, в кінці квітня були опубліковані в доповіді Стокгольмського міжнародного інституту вивчення проблем миру (SIPRI).

Держава витрачає величезні кошти, але витрачає їх надзвичайно неефективно. Все-таки російська армія дуже серйозно посилилася за останні кілька років
Олександр Гольц

Чи відображається величина військового бюджету на військових можливостях Росії? Військовий експерт, заступник головного редактора видання «Ежедневный журнал» Олександр Гольц вважає, що однозначної відповіді на це питання немає.

«Держава витрачає величезні кошти, але витрачає їх надзвичайно неефективно. Сказати, що це ніяк не позначається на обороноздатності, теж не можна. Тому що все-таки російська армія дуже серйозно посилилася за останні кілька років. І однією зі складових цих успіхів стало, звичайно, фінансування», – каже Гольц.

Великі витрати

У списку країн з найвищими витратами на оборону на першому місці Сполучені Штати Америки, на другому Китай і на третьому Росія. Поява Росії в цій трійці не є дивною, вважає доктор економічних наук Ігор Ніколаєв.

«Треба сказати, що Росія навіть суто за географічними своїми особливостями – територією – величезна країна, і напевно, приречена на те, що військові витрати будуть більшими. Інша річ, як вирішується питання з пріоритетами. Існує така думка, і вона досить стійка, – що оборонні витрати здатні стимулювати розвиток економіки, або запобігати розростанню кризових явищ, можна і так сказати. У цьому є частка правди, але саме частка. Тому що якщо порівнювати, скажімо, оборонні витрати і витрати на ту ж транспортну інфраструктуру за мультиплікативним ефектом, тобто як ці гроші розходяться по всій економіці, то оборонні витрати будуть програвати», – зазначив економіст.

Завдяки Путіну

Демонстрація військової сили, так само як і зростання оборонних витрат, у Росії почалися за Володимира Путіна. Крім того, нинішній російський президент намагається підтримувати імідж Росії як грізної військової держави, з’являючись то на борту військового корабля, то на борту військового літака. За словами Олександра Гольца, серйозними цифрами російський військовий бюджет зобов’язаний здебільшого Путіну.

Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Москва, червень 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Москва, червень 2015 року

«Зрозуміло, треба сказати, що всі 17 років, поки Путін при владі, бюджет до останніх років стійко додавав 20–23% щорічно. І, врешті-решт, це проявилося в тому, що Росія має дуже істотний оборонний бюджет, який можна порівняти з бюджетами провідних держав світу», – підкреслив експерт.

Коли гармати гуркочуть

Проте в бюджеті будь-якої країни з’єднані різні сфери життя. І якщо витрати на оборону збільшуються, то в сфері охорони здоров’я, освіти, соціальній витрати відповідно зменшуються. За словами Ігоря Ніколаєва, дані за 2016 рік говорять про те, що потерпілими від збільшення військового бюджету виявилися пенсіонери.

«Чудес не буває. Є загальний бюджет. Якщо в пріоритеті одні витрати, в даному разі оборонні, то, природно, це відбувається і може відбуватися тільки на шкоду іншим видаткам. Недарма ті ж соціальні витрати у нас – пенсії були проіндексовані в 2016 році на 5,4%, в той час як інфляція за підсумками 2015 року була 12,9%. Держава явно не виконала свої соціальні зобов’язання. Тому, якщо щось одне в пріоритеті, значить, інше не в пріоритеті. Не в пріоритеті витрати на транспортну інфраструктуру, соціальні витрати, а пріоритет – це оборонні витрати», – каже Ніколаєв.

Позитивні результати

За абстрактним поняттям «оборонні витрати» є зовсім конкретні речі – це не тільки сучасні озброєння, а й матеріальне забезпечення військовослужбовців. Військовий оглядач Олександр Гольц відзначає, що в цій сфері є позитивні результати.

«Звичайно ж, значною мірою ці витрати на оборону підсилюють російські Збройні сили. Так чи інакше, але реалізуються серйозні програми озброєнь. Що найважливіше, серйозно зросло матеріальне забезпечення російських військовослужбовців. За фактом російські офіцери стійко стають середнім класом. Це надзвичайно важливо. Це надзвичайно корисно. Інше питання полягає в тому, що, витрачаючи такі велетенські гроші, держава не дуже контролює те, як вони витрачаються», – констатує Гольц.

Озброєння на марші

Що стосується сучасних видів озброєння, то тут успіхи не такі очевидні: невдалі запуски ракет, танк «Армата», який декілька років тому заглух під час репетиції параду. Втім, директор Інституту стратегічного аналізу компанії ФБК Ігор Ніколаєв вважає, що не слід в цих ситуаціях судити занадто суворо. Інша річ, каже економіст, – ефективність витрачених коштів.

Військовий парад у центрі Москви. 9 травня 2017 року
Військовий парад у центрі Москви. 9 травня 2017 року

«Техніка є техніка. Вона може ламатися. Ефективність витрат, природно, можна і потрібно підвищувати. Але сказати, що там взагалі нічого не відбувається з точки зору оновлення озброєнь, звичайно, не можна. Можна навіть так сказати, що певні успіхи є. Доведуть той же новий танк «Армата», інше. Просто вкладено було так багато!.. Звичайно, не обов’язково, що це завжди призводить до позитивного ефекту, але віддача певна є. Інша річ, чи варта вона тієї значної маси витрачених коштів. Я думаю, що з цим якраз є питання. Контроль там є. Є Рахункова палата. Але загальна проблема контролю наших бюджетних витрат – те, що їхня ефективність ще недостатньо висока. Тому є певні успіхи в програмі озброєнь. Чи варті вони настільки значних витрачених коштів? Я думаю, що ні. Ефективність могла б бути більшою», – каже економіст.

Ручний контроль

На думку військового експерта Олександра Гольца, проблема витрат на оборону в Росії полягає не в їхніх розмірах, а в можливості контролю за витрачанням коштів. А тут, так само як і у всіх сферах російського життя, все замкнуто на фігурі президента Путіна.

«Фактично в країні немає системи контролю. А військові витрати у нас практично складають кожен п’ятий рубль держбюджету. Ось те, як витрачається цей кожен п’ятий рубль, не знає ніхто. У нас відсутній цивільний контроль. У теорії у нас є політичний контроль з боку президента. Ось в найближчі дні знову почнеться серія нарад щодо військово-промислового комплексу. Але, насправді, ці наради зводяться до того, що президент намагається з’ясувати, наскільки раціонально витрачаються державні гроші. І єдина форма контролю – це безпосередньо контроль з боку президента. І, зрозуміло, він не може контролювати все», – зазначив військовий експерт.

Зниження світових цін на нафту, світові санкції у зв’язку з анексією Криму і з агресією Росії на сході України – все це сприяє кризі в російській економіці. Втім, незважаючи на це, на військових витратах керівники російської держави економити не збираються.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG