Доступність посилання

ТОП новини

«Дощі будуть потужнішими». До яких погодних змін готуватися українцям найближчими роками?


Про ускладнення погодних умов у низці західних областей України у середу – грози, град і шквали – попереджає Держслужба з надзвичайних ситуацій. Нетипово холодна цьогорічна весна з травневим снігом, ураган, який пройшов днями Московською областю Росії і забрав життя 16 людей, змушують замислитись над причинами і прогнозованістю погодних катаклізмів. Фахівці серед можливих причин називають глобальні кліматичні зміни та застерігають, що найближчими роками аномалії траплятимуться частіше.

Кількість стихійних природних явищ на території України дедалі збільшуватиметься, говорить метеоролог, член Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату при ООН Світлана Краковська. Тому радить українцям і державі готуватися до цього завчасно.

«Ми маємо готувати і людей, й інфраструктуру до того, що буде збільшуватися кількість небезпечних і стихійних природних явищ. Дощі будуть випадати дуже локально і дуже у великій кількості. Вони не поливатимуть ваш город, а просто змиватимуть його. Таке може бути», – зазначає Краковська.

Світлана Краковська
Світлана Краковська

Це наслідок змін глобального клімату, пояснює фахівець. Каже: погодні аномалії, які ми зараз спостерігаємо, зокрема спричинила діяльність людини – через збільшення викиду парникових газів.

Особливість потепління, яке є зараз – це його темпи. Раніше екосистеми встигали адаптуватися
Світлана Краковська

«В історії планети були періоди, коли цих газів в атмосфері було набагато більше і клімат був теплішим, але в той час на планеті не було людей. Особливість потепління, яке є зараз – це його темпи. Такого на планеті ще не було. Раніше екосистеми встигали адаптуватися. Було багато парникових газів – було і багато рослинності, яка поглинала ці парникові гази. Зараз потепління відчувається протягом життя однієї людини. Ми не встигаємо адаптуватися», – пояснює метереолог.

Водночас зауважує, сніг у травні – не є чимось нетиповим, навпаки, раніше це можна було спостерігати раз на 3-5 років. «Зараз уже раз на десять – це скоріш за все і є прояв тих змін, які ми спостерігаємо», – додає Світлана Краковська.

Експерт вважає, що не варто сприймати кліматичні зміни лише як негатив. Це великий шанс для людства повернутися до світу, який буде «більш чистим, природним, здоровішим для людей», підсумувала синоптик. Однак, каже, прогнози на літо нині давати зарано, аби не бути голослівною.

Початок червня буде дощовим

Числові ряди показують вплив сонячної системи на клімат планети
Леонід Горбаль

Народний синоптик Леонід Горбаль вивчає стародавні книги, які дають можливість давати точні прогнози на основі так званих числових рядів планет за астрономічними таблицями. Стверджує, що нетипова погода повністю збігається з його розрахунками, і що це – наслідок впливу сонячної системи на Землю. «Числові ряди показують вплив сонячної системи на клімат планети», – каже Горбаль.

Леонід Горбаль
Леонід Горбаль

За його підрахунками, початок червня буде дощовим. «Дощ буде другого числа і локальні дощі – сьомого. На перший тиждень середня температура вдень – 24-26 градусів», – такими є прогнози Горбаля. Далі аж до першої третини серпня очікується спекотна і переважно бездощова погода, що є загрозою для врожаю зернових, застерігає народний синоптик.

Як повідомляли у Міністерстві аграрної політики і продовольства, травневі заморозки знищили майже третину урожаю ягід і фруктів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG