Доступність посилання

ТОП новини

«Система, яка зараз існує, не працює» – керівник МОЗ Уляна Супрун


Уляна Супрун
Уляна Супрун

Дискримінація за територіальною ознакою, недостатнє фінансування та недосконалість медичного обслуговування. З цими проблемами системи охорони здоров'я стикаються усі українці, але найважче доводиться переселенцям. Це підтвердило дослідження організації «КримСОС», а в Міністерстві охорони здоров’я визнали проблему. Проект «Донбас. Реалії» розпитував переселенців із Донбасу.

Оксана Зинковська переїхала з Донецька до Харкова, довідку про статус «переселенця» не отримувала і, відповідно, на жодні виплати від держави не претендувала. Однак, при спробі стати на медичний облік дівчина зіткнулася з проблемами. Спочатку, досвід був скоріше позитивний: у поліклініці, де дівчина обслуговувалася, до неї поставилися добре, казали, що розуміють, як це важко – втратити дім. Але нещодавно трапилася прямо протилежна ситуація.

«Я прийшла в шкірвендиспансер із алергією. Там я зустріла «класичну медсестру в двадцятому поколінні». Коли я сказала, що «переселенка», вона змінилася в обличчі. Далі слідувала фраза: «А, ну це ж ви у нас понаїхали, ми вас безкоштовно тепер повинні обслуговувати». Вона це мені заявила прямим текстом, при тому, що я не встигла їй сказати нічого взагалі. Вона не запитала: ні що у мене сталося, ні за чим я сюди прийшла. Я прийшла до головного лікаря, вона навіть не відреагувала на те, що у мене немає довідки і номера. Мені головлікар написала записку, щоб оформили картку з датою і підписом», – розповіла Зинковська.

Вона зауважує, що картки переселенців у поліклініці лежать на окремій полиці, на якій великими літерами написано: «зона АТО». Переселенці кажуть: це дуже неприємно, відчувають себе, як з клеймом. Але не знають, чи можна з цим якось боротися.

Переселенці часто не знають, куди звернутися, якщо їм не надали належну допомогу, каже юрист громадської організації «Крим СОС» Ольга Куришко. Крім того, у внутрішньо переміщених осіб немає можливості брати участь в регіональних медичних програмах, наприклад, забезпечення ліками хворих на цукровий діабет. Адже на ліки для таких хворих виділяються гроші місцевих бюджетів.

«На даний момент відсутній механізм оцінки якості надання медичних послуг. Випадки відмови в наданні допомоги замовчуються самими ж внутрішньо переміщеними особами. Вони просто не знають, куди можна звернутися за захистом своїх прав», – каже Куришко.

Система неефективна в цілому і вимагає реформи – керівник МОЗ

Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун запевняє, що переселенці зможуть отримувати медичну допомогу без пред'явлення реєстрації: для цього готується законопроект.

Зараз йдуть реформи, щоб ми могли звільнити людей від прописки, щоб вони могли лікуватися в будь-якому медичному закладі
Уляна Супрун

«Система, яка зараз існує, не працює, не робить якісні послуги і не надає їх безкоштовно. Ми всі платимо за все. Не тільки переселенці, а всі українці. Часто порушуються права переселенців у доступі до медицини. Чому? Тому що у них немає прописки, вони повинні бути десь зареєстровані, щоб було фінансування на їхню медицину. Зараз йдуть реформи, щоб ми могли звільнити людей від цієї прописки, щоб вони могли лікуватися в будь-якому медичному закладі», – розповіла керівник Міністерства охорони здоров'я.

Уляна Супрун не погоджується з тим, що переселенці стикаються з проблемами в медицині частіше, ніж інші громадяни: система неефективна в цілому і вимагає реформи.

Однак, 18 травня, парламент відмовився розглядати медичну реформу.

ЕФІР ПОВНІСТЮ:

XS
SM
MD
LG