Доступність посилання

ТОП новини

На парад у Донецьку новітнє озброєння Росії дістали із шахт? – Куліш


Тиша треба бойовикам на Донбасі лише для підвезення боєкомплекту – Куліш
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:04 0:00

Тиша треба бойовикам на Донбасі лише для підвезення боєкомплекту – Куліш

Гості передачі «Ваша Свобода»: Дмитро Куліш, волонтер, екс-командир підрозділу батальйону «Донбас»; Владислав Селезньов, речник Генштабу ЗСУ; Андрій Діхтяренко, журналіст Радіо Свобода (телефоном).

Ваша Свобода | Перемир'я під вогнем
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Розв’язана Росією агресія на Донбасі, що триває вже четвертий рік, напевно, увійде в історію воєн, як одна з рекордних за кількістю ухвалених і майже відразу провалених угод про перемир'я. Від сьогодні діє черговий, так би мовити, «режим тиші», бо повного затишшя на Донбасі як не було, так і немає. Як повідомили, щоправда, вранці у штабі АТО, у першій половині дня переважно режиму тиші дотримувалися. Ну, а тим часом у шпиталі Дніпра помер тяжкопоранений у зоні АТО український воїн, якого поранили в районі Авдіївки. Загалом минулого місяця на Донбасі загинули семеро українських бійців і півтори сотні поранені. Дані про такі жертви впродовж травня повідомляв секретар РНБО Олександр Турчинов. А 1 червня він прогнозував, що ця війна закінчиться, «коли візьмемо Москву». Зі свого боку президент Росії Володимир Путін зазначив, що вогонь на Донбасі припиниться тоді, коли, зокрема, в Україні нарешті почне діяти закон про так званий «особливий статус» Донбасу.

Олександр Лащенко: Андрію, режим тиші сьогодні, 1 червня 2017 року, дотримується чи знову зрив?

Дуже високий бойовий дух бійців. Багато розповідають, що добре мотивовані. І це видно
Андрій Діхтяренко

Андрій Діхтяренко: Сьогодні ми не чули жодних пострілів. Це Артемівський район, район Зайцевого. Але вчора на Світлодарській дузі було чутно, як працює снайпер. Позавчора в районі Зайцевого і повороту на Новолуганське було чути, як працює щось на кшталт міномету. Самими військовими ситуація оцінюється як біль-менш спокійна. Але у будь-яку хвилину може щось прилетіти з боку бойовиків, можна чекати провокації. Загострення, на щастя, поки що немає. Дуже високий бойовий дух (в бійців ЗСУ – ред.). Багато розповідають, що добре мотивовані. І це видно.

Андрій Діхтяренко
Андрій Діхтяренко

Скрізь у прифронтовій території працюють російські телеканали
Андрій Діхтяренко

Багато хто скаржиться на інформаційну політику України – скрізь у прифронтовій території працюють російські телеканали, ловлять хвилі сепаратистів. Кажуть, що з місцевим населенням дуже погано працює як місцева влада, так і центральна, київська – досі під впливом стереотипів «русского мира».

– Пане Селезньов, по всій лінії фронту дотримується режим тиші?

Станом на цю хвилину маємо 9 обстрілів, 3 із яких зафіксовано на луганському напрямку в районі населеного пункту Малинове, ще 6 – на приморському напрямку (Павлопіль, Широкине і Чермалик)
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Я не можу підтвердити інформацію, що повністю зберігається режим тиші вздовж лінії розмежування ворогуючих сторін. Станом на цю хвилину маємо 9 обстрілів, 3 із яких зафіксовано на луганському напрямку в районі населеного пункту Малинове, ще 6 – на приморському напрямку (Павлопіль, Широкине і Чермалик). На маріупольському напрямку двічі фіксували обстріли на позиції з боку бойовиків, терористів з використанням 82-мм мінометів. Серед українських військовослужбовців сьогодні втрат немає. Один раз на обстріли ми були змушені відповісти.

– Пане Куліш, режими тиші, які щоразу зриваються, на чию користь: бойовиків, Росії, яка за ними стоїть, чи українських воїнів?

Режими тиші використовується тільки для того, щоб підвезти брєкомплекти на позиції російських терористів. Можливо, ротація
Дмитро Куліш

Дмитро Куліш: Режими тиші – один, два, три дні, а потім починається по-новому. Це використовується тільки для того, щоб підвезти брєкомплекти на позиції російських терористів. Можливо, ротація. Ми дотримуємося режиму тиші, відповідаємо тільки у відповідь.

– Пане Селезньов, скільки бойовиків і російських вояків зараз на території Донбасу окупованого?

Постійно здійснюється переміщення через неконтрольовану ділянку державного кордону. Приблизно 50 тисяч угрупування бойовиків і російських військовослужбовців
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Постійно здійснюється переміщення через неконтрольовану ділянку державного кордону між Україною і Російською Федерацією зброї, боєприпасів, техніки, особового складу. Приблизно 50 тисяч угрупування бойовиків і російських військовослужбовців.

Перший пункт Мінських угод передбачає повне припинення вогню вздовж всієї лінії розмежування сторін. Про яке розведення сил та засобів можна вести мову, якщо існує реальна загроза для мирного населення? Ворог використовує реактивні системи залпового вогню, які знищують не тільки позиції ЗСУ, а й сектор, де живуть мирні мешканці. Найбільша точка напруження – Авдіївка та її околиці, приморський напрямок. Зараз ситуація викликає занепокоєння. Літня пора, відповідно «зеленка», яка дозволяє приховано переміщуватися ДРГ противника для здійснення терористичних, диверсійних актів на територіях, які підконтрольні ЗСУ.

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

– Пане Куліш, коли може завершитися війна? Від чого це залежить?

Навіть наші бійці подають скарги, що на «передку» дивляться їхній телевізор, а не наш. Держава не має змоги, щоб телевізор за Донецьком до Москви, куди Турчинов дуже хоче дійти, щоб дивилися український телевізор
Дмитро Куліш

Дмитро Куліш: Всі війни закінчуються тоді, коли люди чують правду, чого вона почалася. Якщо навіть наші бійці подають скарги, що на «передку» дивляться їхній телевізор, а не наш. То так звані «республіки» мають змогу зробити, щоб всі дивилися їхній телевізор, а наша держава не має змоги, щоб телевізор за Донецьком до Москви, куди Турчинов дуже хоче дійти, щоб дивилися український телевізор. Телевізором воно почалося, телевізором його й потрібно закінчувати.

Путін каже, що відвели там, хай цей «швондер» пояснить, яким чином на параді в Донецьку взялося російське новітнє озброєння. Заблукало? З шахт дістали?
Дмитро Куліш

Путін каже, що відвели там, не відвели там – хай цей «швондер» пояснить, яким чином на параді в Донецьку взялося російське новітнє озброєння. Заблукало? З шахт дістали? У шахті, мабуть, прорвало дірку з території Росії і замило у цю шахту.

Вони там укріплюються, окопуються, возять перемир’я, щоб БК підвезти – бояться, що хтось психане, дасть команду і це все буде вибите за дві-три доби. Просто треба мати свій хребет і силу волі і не розказувати байки про «мирне врегулювання», «тєхніку атвєдітє».

А де військовополонені, які третій рік сидять?! І ці мавпи там ходять і розказують державі, що нам потрібно зробити. А ми ходимо і слухаємо, бо наші сидять у них. Зв’язані руки, бо ми – люди, а там якісь орки, які голови повідрізають. Вони цим лякають, а він (Путін – ред.) це розказує: а отам стріляють. А хто ж стріляє? Так ти ж стріляєш, ти!

– Пане Селезньов, можливий повномасштабний наступ бойовиків і Росії, яка за ними стоїть, на Донбасі?

Владислав Селезньов: ЗСУ готові до будь-якого варіанту розвитку ситуації. Серед семи потенційно небезпечних ділянок, з яких може загрожувати небезпека територіальній цілісності та незалежності нашої країни, район проведення АТО – це лише одна. Генштаб планує, проводить низку навчань, щоб перевірити бойові спроможності ЗСУ і бути готовим до будь-якого варіанту. Є ще білоруський напрямок, приморський, напрямок на Крим, на Придністров’я.

– Пане Селезньов, призиватимуть офіцерів запасу до 43-х років, які закінчили військову кафедру і мають, мінімум, звання бакалавра. Цей процес вже почався?

Владислав Селезньов: Зараз наказ міністра оборони спрямований до Мінюсту. Як тільки буде підписаний там, процес запускається. Впродовж червня маємо призвати до лав ЗСУ близько тисячі офіцерів запасу за приблизно 80 військово-обліковими спеціальностями. Всі ці військовослужбовці будуть проходити військову службу в тилових підрозділах. Лише за власним бажанням, на підставі укладання контракту будуть спрямовуватися в район проведення АТО.

– Пане Куліш, Ви намагаєтеся допомогти в процесі визволення українських заручників, полонених. Що вдається у цьому плані?

Дмитро Куліш
Дмитро Куліш

Навіть ОРДЛО і хотіло б, але не може. «вєлікій асвабадітєль» Медведчук у цьому процесі
Дмитро Куліш

Дмитро Куліш: На моєму рівні нічого не вдається. Воно зайшло на дуже високий рівень. Військовополонені перебувають в такому місці, що іншими методами, підкилимними «договорняками» на сьогодні стало неможливим... Росія взяла повністю під контроль це. Навіть ОРДЛО і хотіло б, але не може. «вєлікій асвабадітєль» Медведчук у цьому процесі – це все його хитрі плани. Тому воно все в дуже тупиковому стані.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG