Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ в Європі написали про «екстрадицію 50 іноземців за відвідування Донбасу», якої не було


Іспанські та італійські ЗМІ повідомили, начебто Київ вимагає в ЄС затримати за тероризм 50 європейських антифашистів. Ішлося про групу, що складається з представників комуністичних рухів і у складі так званого «каравану антифашистів на Донбасі» прибула на непідконтрольну територію ОРДЛО з боку Росії. Однак такі повідомлення у ЗМІ виявились фальшивкою – про це повідомляє сайт, що бореться із неправдами російської пропаганди, StopFake.org.

Іспанська газета Público 5 травня повідомила про те, що «Київ почав вимагати у ЄС затримати і екстрадувати в Україну 50 «антифашистів» за підозрою в тероризмі». Серед них, за цим повідомленням, було семеро іспанців і одна депутат Європарламенту від Італії, Елеонора Форенца. Ця група складалася з представників комуністичних рухів і у складі так званого «каравану антифашистів на Донбасі» прибула на непідконтрольну територію ОРДЛО з боку Росії. Іноземці перебували там з 29 квітня по 5 травня. Перетинаючи неконтрольовану частину кордону з боку Росії, вони порушили законодавство України.

Як пише StopFake.org, центральним органом в Україні, який займається питаннями екстрадиції, є Генеральна прокуратура України. У прес-службі ГПУ на запит StopFake підтвердили, що не отримували запитів від правоохоронних органів на екстрадицію 50 іноземців, а також не відправляли запити до органів ЄС із такою вимогою.

Журналісти StopFake додають, що у статті посилаються на ноту МЗС України, направлену італійським колегам 28 квітня. Нібито саме у цьому документі вказувалися вимоги про затримання і екстрадицію Елеонори Форенци. Видання Público стверджує, нібито прес-секретар українського МЗС Мар’яна Беца заявила, що Київ наполягає, щоб «італійська влада заарештувала євродепутата і решту групи, перш ніж вони фізично потраплять на Донбас».

Це неправдиве повідомлення також поширило російськомовне комуністичне видання «Красная весна».

На своїй сторінці в соцмережі Facebook Елеонора Форенца в контексті свого «візиту» на Донбас написала, що «Київ відправив запит на екстрадицію і звинуватив нас у тероризмі».

Ґрунтуючись на її заяві, італійська преса опублікувала низку повідомлень із такими заголовками: «Український уряд: Італія повинна заарештувати депутата ЄП Елеонору Форенцу», «Тероризм, Форенца і «Банда Бассотті» на Донбасі з «антифашистським караваном». Київ хоче звинуватити їх у тероризмі», «Донбас Форенца: Київ нас хоче звинуватити, а італійський уряд мовчить».

«Однак це не так, тому що нота українського МЗС, відправлена в Італію 28 квітня, не говорила про арешт або екстрадицію порушників українських законів. Посол України в Італії Євген Перелигін надав текст звернення української сторони в МЗС Італії», пишуть журналісти StopFake.

Окрім цього, прес-аташе посольства України в Італії Владислав Мушка прокоментував StopFake, що «мова не йде про 50 осіб, тим більше про громадян інших країн ЄС».

«У запиті до МЗС Італії Україна не просила арешту або екстрадиції цих людей за звинуваченням у тероризмі», додав Мушка.

3 травня українські ЗМІ також повідомляли, що МЗС України підтвердив: група ультралівих, очолювана євродепутатом Елеонорою Форенца, вирушила на частину Донбасу, контрольовану проросійськими сепаратистами. Також повідомлялося, що в МЗС Італії наголосили, що цей візит є особистою ініціативою і не відображає офіційну позицію Італії. Коментуючи цей інцидент для української преси, речник МЗС Мар’яна Беца також не говорила про арешти або екстрадиції, однак сказала, що українська сторона буде вносити пропозиції щодо притягнення до відповідальності цього політика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG