Доступність посилання

ТОП новини

Російський капітал фінансував місцеві антиукраїнські партії (огляд преси)


Пікет у Києві (ілюстраційне фото)
Пікет у Києві (ілюстраційне фото)

Сьогодні внутрішній агресор в Україні нічим не кращий від зовнішнього, переконує в газеті «День» екс-голова СБУ Валентин Наливайченко. Він зазначає, що в країну заходили російські капітали, які фінансували місцеві антиукраїнські партії. Ця спайка російського й українського олігархату стала надзвичайно згубним фактором для держави. Щоб вирватись з цього порочного кола, треба чітко розділити бізнес і владу, переконує експерт. Адже зараз влада формується і діє за принципами кулуарності та особистої відданості. Тому досі немає справедливості і прозорості на ринку землі. Немає прозорості й у питанні використання надр. Відсутні законність і порядок в питаннях національної безпеки. І найголовніше – немає справедливого розподілу національного багатства. Докладніше з проблемами і шляхами їх вирішення експерт «Дня» знайомить в матеріалі «Де вихід із «трьох сосен»?».

Україна активно нарощує запаси газу у своїх підземних сховищах: цьогоріч до наступного опалювального сезону Київ почав готуватися завчасно, констатує газета «Україна молода». Станом на початок червня у вітчизняних газосховищах накопичено 10 мільярдів кубометрів газу. Враховуючи, що минулу зиму вдалося успішно провести, маючи у запасі близько 15 мільярдів кубів газу, то до середини осені залишилося накопичити третину, приблизно 5 мільярдів кубометрів. Крім того, Україна планує вперше в історії здавати частину сховищ в оренду. Адже раціонально використовувати свої підземні газові сховища – це запорука не тільки теплої зими, а й енергетичної безпеки держави. На цьому наголошується в статті «Ключ до газового підземелля».

Якщо економічна ситуація в Україні погіршуватиметься, то, за умов безвізового режиму з країнами ЄС і Шенгенської зони, рівень трудової міграції в Україні різко зросте, попереджує газета «День». Видання пише про непоодинокі випадки перепрофілювання туристичних агентств на агентства з працевлаштування в інших країнах – настільки збільшився попит. Сьогодні близько 2,3 мільйона українців працюють за кордоном. Це найбільша цифра за всю історію вивчення трудової міграції. Причини, які змушують українців їхати за кордон, – не військова агресія та зниження рівня безпеки в Україні, а різкий економічний спад, бідність і відчуття безперспективності, переконує газета.

Газета «Голос України» наголошує, що показники смертності в Україні одні з найвищих у Європі. Поряд з економічними і соціальними одна з причин цього – шалена дорожнеча лікарських препаратів, не контрольованість цін на них. Цю проблему парламентська газета порушує в матеріалі «Дорожче за життя».

В цьому ж числі «Голос України» досліджує – що заважає аптекам включатися в роботу програми «Доступні ліки». Серед причин – відмова лікувальних закладів-розпорядників бюджетних коштів в укладанні договорів та бюрократична тяганина при їхньому оформленні, несвоєчасне повернення коштів аптекам і ризик неповернення коштів.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG