Доступність посилання

ТОП новини

Безвізовий режим від 11 червня і черги на кордоні


Автомобільна черга на українсько-польському кордоні. Квітень 2017 року
Автомобільна черга на українсько-польському кордоні. Квітень 2017 року

Львів – Від 11 червня починається довгоочікуваний українцями безвізовий режим із Європою. Ті громадяни, які мають біометричний паспорт, а таких на сьогодні понад 4 мільйони, можуть вільно потрапити у 26 країн Євросоюзу, а також у Норвегію, Швейцарію, Ісландію, Ліхтенштейн. Українські прикордонники прогнозують збільшення потоку через кордон до 20-30%. Однак чи не стане перетин кордону з 11 червня справжнім випробуванням для громадян? Чи є ймовірність збільшити число пунктів пропуску? Чи наведуть лад із малим прикордонним рухом?

Сьогодні всі шість пунктів пропуску на Львівщині на українсько-польському кордоні вщент заповнені машинами, черги розтягнулись на кілька годин навіть на рейсові автобуси. Маса громадян і на пішому переході в Шегині. Тут так завжди. У пункті пропуску Шегині український прикордонник Іван Галкін знайомить із системою перевірки документів при перетині кордону з 11 червня, тобто біометричних паспортів.

«Інспектор прикордонної служби під час перевірки документів перевіряє паспорт, звіряє з власником, чи все відповідає дійсності. Кладе паспортну сторінку на технічний прилад, який сам вносить інформацію у базу даних і перевіряє по базі прикордонників, за даними бази Інтерполу. Ми готові до безвізового режиму», – розповідає Іван Галкін.

Малий прикордонний рух: проблема залишається

У середньому перевірка біометричного паспорта триватиме менше від однієї хвилини. Однак прикордонники прогнозують збільшення охочих поїхати в Європу з 11 червня до 20% . Відтак ще більші черги неминучі.

На сьогодні на автомобільному чи пішому пунктах пропуску на українсько-польському кордоні доводиться простоювати від 2 до навіть 6-9 годин, це, як пофортунить чи наскільки вистачить нахабності. 80 тисяч громадян щодня перетинають українсько-польський кордон.

75% із них, хто перетинає українсько-польський кордон, – учасники малого прикордонного руху, які користуються спеціальною карткою і мають право рухатись 30 кілометровою зоною у Польщі. Для цих людей поїздки у сусідню державу – це можливість заробити. Саме учасники малого прикордонного руху, які придбали старі дешеві машини у Польщі, спричинюють великі черги. Їхні автомобілі на польській реєстрації і, згідно з українським законодавством, вони зобов’язані кожні 5 днів перетинати кордон. Хоча більшість це робить щодня, займаючись дрібною контрабандою, перевозячи товар із Польщі в Україну, не сплачуючи мита.

Українсько-польський кордон. Квітень 2017 року
Українсько-польський кордон. Квітень 2017 року

Від 11 червня умови перетину кордону для учасників малого прикордонного руху не зміняться. Водночас український уряд не вирішує питання щодо автомобілів на іноземній реєстрації.

Переходів недостатньо

Коли торік Польща призупинила дію Угоди про малий прикордонний рух на українсько-польському кордоні у зв’язку з самітом НАТО і візитом папи Риського, то українсько-польський кордон був напівпорожній. Очевидно, що Польща не відмовиться від малого прикордонного руху, бо це вигідно державі. Цей рух запроваджувався задля підтримання родинних, культурних зв’язків, а перетворився у контрабанду з негативним іміджем, відтак черги на кордоні лише зростатимуть. Тому слід збільшувати кількість пропускних пунктів на спільному з ЄС кордоні, про це мовиться не один рік і про це не один раз наголошував президент Петро Порошенко. А також є необхідність відокремити смуги руху для учасників малого прикордонного руху.

Окрім цього, можна збільшувати пропускну спроможність існуючих пропускних пунктів. Скажімо, «Краківець» може пропускати значно більше автомобілів. МВС, Міністерство інфраструктури, Мінрегіонбуд разом із польськими колегами мали б спільно вирішувати ці питання.

«Треба розширювати смуги руху, бо не буде скоро будівництва нових переходів. Із польського боку все зроблено для інфраструктури, потрібно завершити у нас. До того ж розвантажити кордон може залізниця, авіасполучення. Маємо вже швидкісні потяги, є «Відкрите небо» і сподівання, що прийдуть нові фірми з доступними цінами. Треба враховувати, що українці поїдуть в Європу і їхні нові друзі з Європи захочуть приїхати в Україну», – зауважує парламентар, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Верховної Ради Оксана Юринець.

Із 11 червня прикордонники країн ЄС вирішуватимуть: пропустити громадянина України у Європу чи ні. Сьогодні вже прогнозують, що зросте число тих, кого повертатимуть із кордону, тих, хто не зможе пояснити мети своєї поїздки. До того ж прискіпливішою буде перевірка на кордоні, оскільки консульські установи вже не перевірятимуть усі супровідні документи, як при видачі візи.

До слова, мешканці Львівщини найменше виготовили біометричних паспортів у порівнянні з іншими регіонами, що свідчить про те, що люди мають діючі шенгенські візи і легко зможуть перетнути кордон з ЄС. Одним із викликів безвізового режиму є те, чи нелегальне перебування громадян України в Європі не стане великою проблемою для європейських країн. Якщо порушників буде дуже багато, то безвізовий режим може для України стати не довготерміновим.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG