Доступність посилання

ТОП новини

Дві зірки з виглядом на реактор: в Чорнобильській зоні відчуження відкрився перший готель


Ірина Кононенко

У Чорнобильській зоні відкрився перший хостел для туристів. Номерів у ньому небагато, але директор приваблює гостей гарячою водою, телевізором, WI-FI та екскурсіями. А також запевняє, що сьогодні ночувати в зоні відчуження безпечно і зовсім не страшно.

Від моменту аварії на Чорнобильській АЕС минуло вже понад 30 років, і з кожним роком до зони відчуження приїжджає все більше туристів. Їх приваблюють покинуті міста і незвідане, а співробітники Чорнобильської зони підтверджують, що в зоні є на що подивитися.

Директор житлово-комунального господарства «Чорнобильського спецкомбінату» Катерина Федосенко показує перший в зоні відчуження готель. Це найновіший і найдоглянутіший будинок в зоні відчуження.

Усього ми тут можемо поселити 100 осіб. Гаряча вода, у нас всюди WI-Fi, нормальна апаратура, телебачення, душ, туалет
Катерина Федосенко

«Усього ми тут можемо поселити 100 осіб. Умови у нас непогані. Гаряча вода у нас цілодобово і цілорічно – для відвідувачів це немало, – каже вона. – У нас всюди WI-Fi, нормальна апаратура, телебачення, душ, туалет».

Вартість проживання однієї людини в хостелі – 198 гривень або близько 8,5 доларів. Федосенко розповідає, що звичайні туристи зупиняються в готелі на ніч або дві, але вчені і ті, які знімають документальні фільми про зону відчуження, часом живуть кілька тижнів. Роберт – саме з таких. Британський журналіст в Чорнобилі вже кілька днів.

«Я приїхав сюди на два тижні, ми з колегами знімаємо документальний фільм про життя в зоні відчуження, – розповідає він. – Залишатися жити тут мені спочатку було страшно. По-перше, радіація, по-друге, місце саме по собі моторошне. Але зараз страх минув. Апартаменти непогані, їжу ми з собою привезли, тому все нормально. Я постійно працюю, мало думаю про зручності».

Але чи дійсно сьогодні безпечно залишатися в Чорнобилі? Разом з нашим провідником перевіряємо рівень радіації біля готелю.

Дозиметр зараз показує 14 мікрорентген – це в рамках норми, дозволеної в зоні відчуження
Володимир Вербовицький

«Дозиметр зараз показує 14 мікрорентген – це в рамках норми, дозволеної в зоні відчуження, – каже Володимир Вербовицький, провідний спеціаліст служби оперативного управління і контрольно пропускного режиму. – Тутешній рівень не перевищує рівень радіації, дозволений поза зоною, де він – до 30 мікрорентген. Хостел, як і інші будівлі, які йдуть під гуртожитки, періодично перевіряються дозиметричним контролем».

Але в самій зоні відчуження не скрізь безпечно. Разом з дозиметристами ми неодноразово знаходимо місця, де рівень радіації значно перевищує допустиму норму: саме тому непідготовленим туристам надовго залишатися в «зоні» не рекомендують. Провідники також попереджають туристів, що в зоні відчуження, як і раніше, діє комендантська година, через що їм не радять залишати безпечну зону та пересуватися самостійно.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту Настоящее время

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG