Доступність посилання

ТОП новини

Україна стала першою жертвою нападів російських хакерів на електромережі (світова преса)


Британський часопис The Daily Telegraph пише про українку, яка живе в Парижі – подругу вбитого у Лондоні російського інформатора. Іспанська газета El Mundo розповідає нові дані про комп’ютерний вірус, розроблений російськими хакерами, «здатний паралізувати електромережі», першою жертвою якого стала електростанція у Києві. Американське періодичне видання The Washington Post повідомляє про успішне проведення у столиці України маршу «Київпрайд».

Британський часопис The Daily Telegraph ​друкує матеріал про «українську дизайнерку, подругу «страченого» російського інформатора», яка – на тлі звинувачень влади у замовчуванні цього випадку – каже, що «британська поліція ніколи до неї не зверталась». Видання пише, що британську владу звинувачували у замовчуванні вбивства російського інформатора, якого знайшли непритомним неподалік його домівки в англійському графстві Суррей за таємничих обставин. Поліція цього графства та родина 44-річного Олександра Перепеличного вважають, що росіянин, який переїхав до Британії у 2009 році, помер від серцевого нападу у 2012-му. На тлі цього агенція новин в соціальних мережах BuzzFeed News дізналась, що правоохоронні органи США та Франції висловлюють занепокоєння тим, що британські колеги не спромоглися належним чином розслідувати обставини смерті Перепеличного.

«Ми серйозно вважаємо, що Перепеличного стратили за безпосереднім наказом Путіна, або людей, наближених до нього», – заявив чільний співробітник американської розвідки.

Британська газета нагадує, що Перепеличний втік із Москви, оприлюднивши деталі схеми ухиляння від податків на 230 мільйонів доларів, до якої було втягнуто корумпованих російських посадовців. Перепеличний також надав відповідну інформацію швейцарським слідчим. І от, як додає часопис, репортери вийшли на молоду українку на ім’я Ельміра Мединська, яка провела з Перепеличним дві останні ночі його життя у готелі «Брістоль» у Парижі, де вони замовили так званий «романтичний пакет обслуговування». Мединська, яка називає себе дизайнеркою і живе у пентхаузі у Парижі, заявила, що ніколи не говорила зі слідчими у справі смерті Перепеличного. Мединська також стверджувала, що не мала гадки, що Перепеличний був одружений і мав 8-річну доньку. Українка дізналась про смерть Перепеличного з листа в електронній пошті від його дружини, яка обізвала Мединську «поганими» словами.

Втім, як пише The Daily Telegraph, Мединська аж ніяк не здивувалась смерті Перепеличного, заявивши, що ось таке подекуди стається з росіянами у Лондоні.

«Він оприлюднив інформацію щодо Росії швейцарським слідчим, отже, саме за це його й убили», – зазначила Ельміра Мединська.

Газета пише, що на початку червня розслідування обставин смерті Олександра Мединського відновили за наказом міністра внутрішніх справ Великої Британії. В організмі росіянина виявили сліди рідкісної рослинної отрути, яку використовують російські та китайські наймані вбивці.

«Якась нісенітниця – росіяни винні по самі вуха»

Іспанське періодичне видання El Mundo публікує статтю «Росія розробила комп’ютерний вірус, здатний паралізувати електромережі». Часопис пише, що група комп’ютерних хакерів, які працюють на російський уряд, розробила вірус, спрямований на виведення з ладу комп’ютерів на американських електростанціях. Згідно з повідомленнями зі США, дослідники, які зіштовхнулися з цим вірусом, повідомляють, що він є одним із найагресивніших із тих, які лише існують. Цей вірус дістав назву CrashOverride. Втім, як зазначає іспанська газета, найпершою жертвою вірусу стала електростанція у столиці України. Видання нагадує, що 2015 року російські хакери – внаслідок кібернетичного нападу – зупинили п’яту частину цієї електростанції.

El Mundo додає, що фірма кібернетичної безпеки Dragos, яка опікується дослідженням нової комп’ютерної небезпеки, висловлює побоювання, що цей вірус, за певної модифікації, може розповсюдитись на електростанції у Сполучених Штатах. Газета вказує, що у цьому випадку це стане найпершим нападом російських хакерів, які працюють на керівництво Росії, на інфраструктуру США з часу імовірного втручання росіян у президентські вибори США у листопаді минулого року.

«За цим вірусом стоїть хакерське угруповання Electrum, яке, власне, несе відповідальність за напад на електростанцію у столиці України. Цей вірус краде інформацію і вимагає допомоги для того, аби ту інформацію отримати назад. Все це може мати руйнівні наслідки», – зазначає неназваний представник кібернетичної безпеки Dragos.

Іншим вірусом, який серйозним чином зачепив організації і компанії буквально минулого місяця, став вірус WannaCry. Іспанська газета пише, що все це стало відомо завдяки новим зусиллям уряду США у напрямку розслідування можливої кібернетичної загрози для країни, надто у плані того, що може загрожувати Сполученим Штатам від Росії.

«Росія розробила комп’ютерний вірус, здатний паралізувати електромережі»

Американський часопис The Washington Post публікує матеріал «Тисячі осіб відвідали марш «Київпрайд» у столиці України». Вашингтонське видання повідомляє, що разом із маршем «Київпрайд» у місті провели також демонстрацію противників цього заходу, У ній, як зазначає газета, взяло участь близько сотні українських ультранаціоналістів. Внаслідок сутичок з поліцією двоє правоохоронців були поранені, а шістьох осіб заарештували.

Столичне видання США повідомляє, що більшу частину центра Києва було перегороджено і близько 5 тисяч поліцейських охороняли порядок під час проведення маршу «Київпрайд», який традиційно ставав ціллю нападів з боку ультранаціоналістів. Речниця київської поліції Оксана Бліщик написала у соціальних мережах, що у марші «Київпрайд» взяли участь 2,5 тисячі осіб. Втім, як додає американська газета, маршрут проходження маршу центром Києва змінили в останню хвилину, намагаючись уникнути сутичок поміж учасниками з опонентами маршу.

The Washington Post пише, що учасники маршу були вбрані у різнокольоровий одяг, вимахували веселковими прапорами, а також несли численні транспаранти, на одному з яких було написано «Кохайте і дозвольте кохати». Водночас американський часопис додає, що ультранаціоналістичне угруповання «Правий сектор» висловило попередження за день до проведення маршу «КиївПрайд», що цей захід буде блокувати. Видання нагадує, що найперший марш «Київпрайд» провели минулого року. А 2015 року цей захід скасували, тоді як праворадикали закидали учасників маршу димовими шашками.

«Відважним чоловікам і жінкам України – крокуйте далі! Свобода того варта!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG