Доступність посилання

ТОП новини

Страшилки про безвізовий режим у ЗМІ Росії: скасування субсидій та біженці із Близького Сходу


Канал «Россия-24» у сюжеті про безвізовий режим повідомляє, що тепер «Києву треба готуватися до міграційної атаки з Близького Сходу». Інше російське видання опублікувало слова експерта про те, що громадяни, які відвідали країни ЄС, не отримають субсидії. Що з цього виявилось правдою?

У матеріалі «Щоденник киянки: з нагоди «безвізу» українці вбралися у вишиванки і зібрались у Париж» на сайті «Комсомольской правды» йдеться про те, що начебто ті, хто відвідають Євросоюз – не отримають субсидії. Про це начебто заявив доктор філософських наук Володимир Шевченко.

Ось такий його коментар друкує «Комсомольская правда»: «Україна як держава нічого не отримає від «безвізу»: переважна більшість населення просто не зможе ним скористатися через відсутність грошей. Що стосується економіки, то українці будуть вливати накопичені кошти в економіку країн ЄС, а не у власну країну. Крім того, безвізовий режим загострить соціальні протиріччя всередині країни, оскільки громадяни, які відвідали країни ЄС, не отримають субсидії, які і без того будуть переглянуті урядом вже найближчим часом».

Це твердження про можливе неотримання субсидій прокоментувала для Радіо Свобода виконавчий директор громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко. Вона назвала це цілковитою нісенітницею.

«Немає абсолютно ніякої кореляції між субсидіями і безвізовим режимом. Це перекіс і маніпуляція в сторону економічної якоїсь дискримінації. Не знаю навіть, кому могло це якби наснитись у кошмарному сні, щоб таке сказати. Тому що жодним чином безвізовий режим не стосується таких моментів, які пов’язані з «покаранням». Безвізовий режим стосується людей, які потребують регулярних частих поїздок до Європейського союзу. По суті це ті ж самі люди, що їздили раніше, але їм потрібно було вистоювати черги. Тепер цей адміністративний бар’єр скасовано», – заявила вона.

Ірина Сушко вважає, що безвізовий режим між Україною та ЄС принесе переваги обом сторонам: «Людина стала більш вільною у своєму плануванні і в своїх можливостях. Держава, що виконала цілу низку завдань для того, щоб безвізовий режим відбувся, якраз проявила, на мій погляд, підтримку і цілковите розуміння того, що людина мобільна, вона може бути вигідною для самої держави. Тому що це – обмін, це – контакти між людьми, це обмін досвідом, знаннями, що в результаті приносить реальні переваги для всіх сторін».

Повертаючись до матеріалу видання «Комсомольская правда», слід додати, що зображення до цього тексту чомусь взяте з «Маршу вишиванок», що відбувся в кінці травня в Києві.

Безвізовий режим та біженці із Сирії

На сайті «Вести.ру» у сюжеті каналу «Россия-24» йдеться про безвізовий режим України та ЄС та біженців із Близького Сходу.

«До того ж, Києву треба готуватися до міграційної атаки з Близького Сходу. Доведеться взяти на себе частину квоти по прийому сирійських біженців. Так би мовити, по-сусідськи», – каже журналіст у сюжеті. Далі подано коментар експерта. «Чеська Республіка не хоче приймати біженців, Словенія відмовляється. Біженців же треба кудись дівати? Не можна ж запхати всіх біженців у Німеччину. Тому, природно, що безвізові країни, такі як Грузія і Україна, теж будуть приймати біженців!», – каже керівник юридичного консалтингового агентства Марк Лінцевскі.

Журналісти Радіо Свобода запитали у виконавчого директора громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірини Сушко, чи справді безвізовий режим пов’язаний із біженцями, які тепер «поїдуть» в Україну.

«Цей абсолютний фейк, він, можливо, більше прив’язаний до «безвізу». Тому що в його рамках візової лібералізації держава виконувала критерії, пов’язані з управлінням міграцією і кордонами. Але, в плані дій з візової лібералізації жодним чином не було зафіксовано будь-яких зобов’язань України перед ЄС щодо міграційних квот. Це питання, яке вирішується на двосторонньому рівні. Якщо нам теоретично там щось захочеться: наприклад пустити якусь частину шукачів притулку, то це все відбувається в рамках відомих правил. Україна у свій час ратифікувала відповідні конвенції, і згідно з цими конвенціями і повинна діяти, як і будь-яка інша країна. Жодних зобов’язань тут не було і не може бути. Ніхто нам не може щось нав’язувати».

Україна у своїх стандартах сфери управління міграцією наблизилась до ЄС – Сушко

Ірина Сушко вважає, що Євросоюз був зацікавлений в тому, щоб українська міграційна політика та сфера управління міграцією ставали потужними, щоб мати можливість вирішувати власні міграційні проблеми і не тільки.

«Для цього, наприклад, було створено міграційний профіль. Все робилось для того, щоб посилити співпрацю, наприклад, на інтегральному рівні між правоохоронними органами і міграційною службою, для запровадження превентивних заходів, щоб не створити міграційні ризики. В нас до сих пір діє, при чому дуже ефективно, угода про реадмісію, яка передбачає повернення нелегальних мігрантів або з України або тих, хто потрапив з третіх країн через територію України до ЄС. Це говорить про те, що Україна, навпаки, в своїх стандартах сфери управління міграцією наблизилась до ЄС. А це означає, що нам в жодному разі ніхто не може нічого нав’язувати, що ми маємо абсолютно самостійну політику і наше законодавство, підписані і ратифіковані конвенції і так далі, говорять про те, що тільки через наше рішення і відповідний шлях нормативний та правовий. Тільки так ми можемо щось на себе брати, якщо хочемо. Але ЄС не може нічого в цьому плані нам диктувати», – наголошує Ірина Сушко.

Окрім того, за її словами, згадані шукачі притулку не дуже й то і хочуть прямувати до України, адже їх цікавлять високі стандарти сфери притулку. Ці стандарти можуть продемонструвати на сьогоднішній день такі країни, як, наприклад, Німеччина та Швеція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG