Доступність посилання

ТОП новини

Олігархія в Україні не протримається довше ніж 5 років (огляд преси)


Співробітник Управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ)
Співробітник Управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро України (НАБУ)

«Газета по-українськи» прогнозує, що Ігор Коломойський може з мільярдера перетворитися на мільйонера і вже не матиме жодного впливу в українській політиці. Причина – наказ Високого суду Лондона про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова. За допомогою Лондонського суду «Приватбанк» збирається повернути понад $2,5 мільярда. Газета зазначає, що Коломойський вважав, що придбав патріотичну франшизу за події 2014 року. Це – фрагмент великого протистояння за контроль над Україною: Сполучені Штати Америки чи українська олігархія? Видання стверджує, що арешт майна Коломойського – це жовта картка олігархату. Американці створюють вертикаль в Україні: Національне антикорупційне бюро, Антикорупційний суд. За допомогою цього інструменту можна буде зачистити олігархічну верхівку України. Американці дуже системні люди. Будуть цей курс наполегливо проводити. А значить, українська олігархія не протримається довше ніж 5 років, переконує газета.

В цьому ж числі «Газета по-українськи» коментує затримання СБУ в Кабміні російського шпигуна Станіслава Єжова. Видання стверджує, що таких Єжових навколо Володимира Гройсмана і Петра Порошенка – десятки. Російська шпигунська мережа в Україні може бути більшою, ніж можна уявити. Їхня мета – не тільки політична дестабілізація. А й інформаційні, економічні атаки.

В останні дні 2017 року Стокгольмський арбітраж, як і обіцяв, оприлюднив остаточне рішення щодо зустрічних позовів українського НАК «Нафтогаз» та російського «Газпрому», скасувавши міфічний газовий борг України у розмірі 56 мільярдів доларів США. Як пише газета «Україна молода», перемога України у рішенні суддів виглядає незаперечно. Хоча і не є стовідсотковою. Адже Київ, виходячи із цього рішення, мав би заплатити Москві близько двох мільярдів доларів боргу, а також ще плюс понад три мільярди. Проте, схоже, здаватися без бою «Нафтогаз» не планує і знає, як це зробити. Як саме, йдеться в статті «Стокгольмський прорив».

Газета «Голос України» пише про реакцію спротиву у чиновників Мінекономрозвитку законопроекту, який отримав умовну назву «Купуй українське, плати українцям!». На їхню думку, законопроект має корупційні складові, збільшить витрати держбюджету, суперечить Угоді про асоціацію з ЄС і нормам Світової організації торгівлі. Чи дійсно це так, парламентська газета аналізує в публікації «Міфи та реалії прийдешнього закону».

Реабілітаційний центр хижих птахів, Центр реабілітації бурих ведмедів, музей лісу і сплаву та букові праліси, які внесено до переліку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО – усе це Національний природний парк «Синевир». Про роботу та досягнення унікального природного парку розповідає газета «Голос України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG