Доступність посилання

ТОП новини

Україна несе тягар найдовшого в Європі збройного конфлікту після Другої світової війни (світова преса)


Акція протесту проти агресії Росії біля штаб-квартири ООН в Нью-Йорку, 28 вересня 2015 року (ілюстраційне фото)
Акція протесту проти агресії Росії біля штаб-квартири ООН в Нью-Йорку, 28 вересня 2015 року (ілюстраційне фото)

Алек Лун в статті для британського видання The Telegraph звертає увагу на те, що війна в Україні стала найдовшим європейським конфліктом після закінчення Другої світової війни. Американське видання The Chicago Tribune розмірковує над нещодавнім рішенням президента США Дональда Трампа дозволити Україні купувати летальну оборонну зброю США. В статті для видання The Wall Street Journal Фелісія Шварц пояснює, чому таке надання Україні летальної оборонної зброї розпочне новий етап конфлікту на сході України.

Алек Лун в статті для британського видання The Telegraph звертає увагу на те, що війна в Україні стала найдовшим європейським конфліктом після закінчення Другої світової війни. До цього найдовшим конфліктом була війна в Боснії 1992–1995 років.

Сьогодні протистояння між українськими та проросійськими силами на сході України триває вже четвертий рік – війна забрала життя більш ніж 10300 осіб, йдеться у статті. І незважаючи на всі попередні зусилля винайти мирне рішення – наразі триває загострення конфлікту, зауважує автор. Посилаючись на слова представників місії ОБСЄ в Україні, Лун зазначає, що перемир’я порушують обидві сторони конфлікту.

Автор цитує одну з місцевих жительок в зоні конфлікту Світлану, яка вважає, що «не схоже на те, що війна закінчиться, тому що ніхто не хоче, щоб вона закінчилася».

Незважаючи на спекуляції стосовно того, що президент США Дональд Трамп мав на меті вирішити проблеми із Росією, «ворожнеча між Москвою та Вашингтоном через конфлікт в Україні лише посилилась», зауважує автор.

Ухвалення рішення про надання Україні летальної оборонної зброї, згідно із заявами представників Міністерства закордонних справ Росії, лише «призведе до більшого кровопролиття», мовиться у статті. Сам Лан вважає, що «більша кількість летальної зброї означає більшу боротьбу».

Лун вважає, що Мінські домовленості «застрягли» як в військовому, так і в політичному сенсі, і в чинних умовах будь-який прогрес не виглядає ймовірним.

Американське видання The Chicago Tribune розмірковує над нещодавнім рішенням президента США Дональда Трампа дозволити Україні купувати летальну зброю США. «Що це означає, згідно із новинами, так це те, що США нарешті готові допомогти українським військовим дати відповідь у темному конфлікті, який приготував Путін. Американська зброя для України буде включати в себе протитанкові ракети «Джавеліни» і снайперські гвинтівки», – йдеться у статті.

Автори називають Путіна «підступним злодієм», який заради затвердження російської влади вирішив розділити Україну, яка мріяла стати частиною Європейського союзу та НАТО. Адміністрація колишнього президента США Барака Обами виступала проти надання Україні летальної зброї через побоювання, що це провокуватиме Путіна, але саме відмова озброювати Україну лише більше спровокувала його, мовиться у статті.

«Саме нерішучість Обами» є причиною того, чому проросійські бойовики сьогодні контролюють частину східної України, переконані автори.

Тим часом президент Трамп – не перший, хто недооцінив Путіна, але все ж таки він перший, хто виражає захоплення іноземним агресором, який втручався у президентські вибори США, мовиться у статті.

Метою надання Україні зброї є не провокація протистояння між Росією та США, а підвищення ціни конфлікту, зауважує видання. Автори цитують заступника міністра зовнішніх справ Росії Сергія Рябкова, який вважає, що «американська зброя може призвести до більшої кількості жертв в сусідній країні, і ми не можемо байдуже до цього ставитися».

На думку видання, така реакція Росії переросте в ширший, кривавіший конфлікт, але якщо США стоятимуть осторонь, це лише догоджатиме Путіну, йдеться у статті. Тепер Україна зможе відповісти на удар, зауважують автори.

В статті для американського видання The Wall Street Journal Фелісія Шварц зазначає, що надання Україні летальної оборонної зброї США розпочне новий етап конфлікту на сході України. Автор нагадує, що раніше США залишалися осторонь через побоювання спровокувати Москву та загострити конфлікт.

Рішення про надання зброї ухвалили після суттєвого загострення конфлікту, який відбувся після того, як Росія відкликала своїх представників зі Спільного центру контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі. Раніше військова допомога США була обмежена нелетальною допомогою та тренуваннями, що й так не подобалося Кремлю, зауважує автор. Рішення ж надати летальну зброю, ймовірно, загострить ворожість Росії, переконана Шварц.

Лідери Франції та Німеччини також не підтримували надання Україні летальної зброї через побоювання, що це посилить конфлікт, але як повідомили американські високопосадовці The Wall Street Journal, вони все ж сподіваються на підтримку своїх союзників в цьому питанні, а саме Британії, Канади, Польщі та Литви.

На думку автора, рішення про надання Киву летальної оборонної зброї лише наблизить Сполучені Штати до конфлікту на сході України.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG