Доступність посилання

ТОП новини

Кремль: пропозиція повернути Україні військову техніку з Криму є «жестом доброї волі»


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

У Кремлі заявляють, що пропозиція повернути Україні її військову техніку з анексованого Росією Криму є «жестом доброї волі».

«Це – ще один жест доброї волі, прояв політичного настрою на те, щоб все-таки зрушити процес українського урегулювання з мертвої точки», – сказав речник російського президента Дмитро Пєсков.

Він зауважив, що підготовка повернення військової техніки з Криму вимагає контактів з військовими і дипломатами.

Президент Росії Володимир Путін заявив 11 січня, що Росія готова повернути Україні її військову техніку з анексованого Криму. За словами російського президента, ця «техніка перебуває в жалюгідному стані». Йдеться про десятки кораблів і бойових літаків, стверджує Путін.

У лютому 2014 року невідомі озброєні люди, яких називали «зеленими чоловічками», захопили головні державні установи Автономної Республіки Крим і підняли над будівлями російський прапор. Крім того, вони блокували українські військові частини. Згодом у Росії визнали, що «зелені чоловічки» – російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу.

Україна офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Москва заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG