Доступність посилання

ТОП новини

Україна відходить від терміну АТО і визнає війну війною (огляд преси)


Українські військові на Донбасі неподалік лінії фронту (архівне фото)
Українські військові на Донбасі неподалік лінії фронту (архівне фото)

Закон про деокупацію насамперед має політичне значення. Як наголошує експерт газети «День», важливим позитивним моментом є те, що держава переформатовує власні дії. Тобто Україна відходить від терміну АТО і визнає війну війною. І на законодавчому рівні визнається факт окупації. Але існує і зворотний бік питання, зазначає газета. Всі ці об’єктивні визнання доречні для внутрішньо політичної справедливості в країні. А Києву необхідно, щоб Росію було на міжнародному рівні визнано агресором та окупантом. Те, що відбувається зараз в міжнародних судах, стосується не окупації, а фінансування тероризму. Також слабкою стороною є те, що, з одного боку, Україна відходить від АТО, але при цьому незрозуміло, який режим запроваджує. Докладніше йдеться в матеріалі «Все, що можуть...».

Законопроект про деокупацію Донбасу знову став каменем спотикання і для суспільства, і для парламенту, констатує газета «Україна молода». Хоча, як переконує видання, насправді законопроект в тому вигляді, в якому його було внесено до парламенту, навряд чи вплине на ситуацію на Донбасі. Він потрібен, щоб просто визначити правовий статус цієї території. Також цей закон дає президенту інструмент впливу на вибори, повний контроль над торгівлею і прилеглими до лінії фронту територіями та індульгенцію за порушення Конституції і закону про оборону. Про це наголошується в статті «Як ти агресора не назви...».

Законопроект про Антикорупційний суд уже «відсунув» черговий транш МВФ із зими на другий квартал 2018 року. Як пише газета «Україна молода», МВФ публічно демонструє невдоволення владою України, прямим текстом звинувачуючи офіційний Київ у відході від узятих раніше зобов’язань. А без кредиту Фонду пережити нинішній і наступний роки – без загрози дефолту і з національною валютою у більш-менш прийнятних рамках – буде доволі непросто. Про те, як виправити ситуацію, газета розповідає в статті «Гроші через суд».

Газета «День» аналізує причини негараздів в Україні. Корупція, монополізм, олігархія, які українці стандартно вважають головними причинами негараздів, – то лише зовнішні прояви більш глибоких процесів. Ще є історичні причини. Адже саме через історичні обставини українці сотні останніх років жили в межах тоталітарних держав. Вони не мають досвіду життя згідно з демократичними принципами. Докладніше про причини, які довели багату, перспективну країну до зубожіння, дописувач газети аналізує в публікації «Форма влади й нестандартні рішення».

В Україні понад 200 тисяч осіб працюють на найбільші світові бренди одягу та взуття. При цьому за свою працю отримують всього 89 євро в місяць. Про те, чому середня зарплата українців, що шиють «на Захід», –менше мінімальної зарплати в країні, аналізує газета «Сегодня» у статті «Обшивати всю Європу за копійки».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG